Fotboll och rollspel i perfekt kombination

SPELA

Inazuma eleven lyckas
göra fotboll ännu roligare

ROLLSPEL/SPORT Så, fotboll. En rak och enkel sport. Världens mest populära.

Hur kan man göra den bättre?

Regissören Stephen Chow adderade kung fu i sin Hongkong-film ”Shaolin soccer” och förvandlade den gamla ädla arbetarklassporten till ett fantastiskt, färgsprakande spektakel.

Level 5 går på samma linje. Till skillnad från de flesta andra spelföretag som nöjer sig med små, knappt märkbara förändringar av existerande genrer och koncept, så ger de sig på att skriva om reglerna för tidernas största lagsport. De har inget emot grunderna i spelet, men är av den blygsamma åsikten att det blir så mycket bättre när en blå drake ackompanjerar bollen in i nätmaskorna.

Utflippade specialattacker

Puristerna må bäva – jag applåderar. ”Inazuma eleven” lyckas foga samman det bästa från öst och väst i ett av de charmigaste hybridspelen på länge.

Här är fotbollsmatcherna fyllda med utflippade specialattacker där försvararna har stenväggar och virvelvindar som hjälpmedel, medan anfallarna kan kombinera skott med varandra och blanda in båda akrobatiknummer och flammande bollar.

Med stylusen manar man sina spelare framåt. När en motspelare närmar sig pausas spelet, varpå man får välja mellan olika alternativ. Beroende på vad motståndarna har för styrkor så kan man försöka böka sig förbi med armbågarna ute à la Van Bommel eller förnedra dem med en snygg Zlatan-fint.

Oemotståndlig tjockis

Mellan tävlingarna pustar man ut på den mysiga skola där man bor, hjälper sina lagkamrater med det till en början ganska usla självförtroendet och tar itu med andra jobbiga tonårsbestyr. Det hela är utformat som ett japanskt rollspel, med skillnaden att de kaxiga kidsen har brittiska röster med sköna dialekter. Det är till och med svårt att motstå den obligatoriskt trulige tjockisen.

Och det är det som är så fint med ”Inazuma eleven”. Balansen mellan fotbollen och rollspelsinslagen är hela tiden precis rätt.

Det är faktiskt svårt att tänka sig hur det skulle kunna bli bättre.

Jonas Högberg