Spela

Spellegendar sågar ’Playstations pappa’

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Lorne Lanning dömer ut Ken Kutaragis livsverk

”Oddworld”-skaparen Lorne Lanning är inte rädd för att säga vad han tycker.

Det har han nu bevisat ännu en gång – genom att såga den berömda Playstation-skaparen Ken Kutaragi.

– Han såg till att halva spelutvecklarkåren tvingades i konkurs! rasar Lanning.

Ken Kutaragi, känd som ”Playstations pappa”, är mannen som orkestrerade Sonys spelsatsning under större delen av 90- och 00-talet. Tack vare den enorma framgången med Playstation blev han en av spelvärldens största ikoner innan han lämnade Sony Computer Entertainment.

Spelskaparen Lorne Lanning, som bland annat har ”Oddworld”-serien på sitt cv, hyser dock inga varma känslor för Kutaragi. Det framgick tydligt under ett publikt samtal mellan Lanning och Sony Worldwide Studios-chefen Shūhei Yoshida på branschfestivalen Dice.

Hjälpte Microsoft

Enligt Ars Technica handlade konversationen till större delen om Yoshidas karriär, men när Kutaragis livstidspris från Academy of Interactive Arts & Sciences kom på tal tog Lanning över showen.

– Jag var fullständigt emot det, sa Lanning som ska ha varit den enda medlemmen i AIAS som inte ville se Kutaragi få priset.

– Yoshida säger här att Kutaragi förändrade halva spelindustrin, jag säger att han såg till att halva spelutvecklarkåren tvingades i konkurs!

Lanning anspelar på det faktum att Playstation 2 och Playstation 3 anses ha varit svåra konsoler att jobba med som utvecklare. Och får man tro Lanning så var det ett stort skäl till att Microsoft lyckades få in en fot i spelindustrin med Xbox.

Hyllar PS4

– Ni öppnade dörren för Microsoft, sa Lanning. De lockade oss med att säga att de höll på att bygga en konsol för utvecklare. De lovade oss att det skulle bli lättare att förutse kostnaderna för varje projekt.

– Vi försökte överleva. Microsoft var ett sätt för oss att landa.

Lanning är dock snabb att påpeka att saker och ting blivit bättre på senare tid och avslutar sin svada med att hylla Playstation 4, som anses vara en mer utvecklarvänlig konsol.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert: