Spela

Fyndig nostalgitripp med gupp på vägen

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Svenska Gunman Clive 2 emulerar en svunnen era

PLATTFORM ”Gunman Clive 2” är en röd matta som leder rakt in i det allra dammigaste minnesarkivet.

Det är cowboys som gör upp bland kaktusar och kåkstäder, vildsinta dinosaurier och livsfarliga robotar. Men lika mycket som barndomens lekar för det tankarna till 80-talets tv-spel: ”Super Mario bros 2”, ”Out run”, ”Ninja gaiden” och framförallt ”Mega Man”.

Ninjor och skräcködlor

Precis som i föregångaren lyckas svenske Bertil Hörberg emulera en svunnen era – men till skillnad från många andra retrospelsutvecklare fuskar han inte med speldesignen. Inspirationskällorna är spretiga (och i många fall väldigt uppenbara), men tack vare det solida ramverket känns det aldrig krystat när ninjor och skräcködlor avlöser varandra på skärmen. Och ju längre man spelar desto fyndigare blir det – speciellt mot slutet när klotformade plattformar med egen gravitation introduceras, varpå de riktigt tunga bosstriderna tar vid.

Ren trial & error

Vägen dit kantas dock av några irriterande gupp. ”Gunman Clive 2” lider tyvärr av uppföljarsjukan – det vill säga den tjurskalliga principen att all spelmässig variation är bra. Därför får vi rida på pandor, hästar och stegosaurusar, samt styra ett 1800-talsflygplan i ”Star fox”-stil. Dessa moment är inte lika välkalibrerade som det lugnare plattformandet, och urartar ofta i ren trial & error. Tematiken är underhållande, men gameplay-mässigt hade spelet tjänat på en mer enhetlig mekanik – och fler roliga plattformsbanor.

Vackert skissad grafik

Men med tanke på det låga priset, samt att den vackert skissade grafiken är värd lika många superlativ som själva plattformandet, finns det ändå få rationella invändningar mot att ladda ner ”Gunman Clive 2”.

Särskilt som du får kombinationen till ditt allra rostigaste minnesvalv på köpet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert: