Polischef skyller brott på tv-spel

SPELA

”Man belönas för att döda, våldta & stjäla”

Foto: I skottgluggen Ännu en gång beskylls tv-spel för våldsdåd. På bilden: ”Manhunt”, ett av de mest kontroversiella spelen någonsin.

En våg av knivbrott har drabbat delstaten New South Wales i Australien.

Polischefen för området, Andrew Scipione, har nu tagit bladet från munnen och skyllt dåden på ungdomarnas underhållningsvanor.

– Det finns inget mer potentiellt skadande än den sortens våld som de utsätts för, oavsett om det är i filmer eller konsolspel.

Den senaste tiden har många lidit offer för knivbrott i Australiensiska New South Wales. Det har fått statens polischef, Andrew Scipione, att reagera och gå med sin egen teori om vad som orsakat brottsvågen. Nämligen våldsamma filmer och tv-spel.

”Virtuell brottslighet”

– Hur kan det inte påverka en om man är en ung minderårig som växer upp i en era där våld är närmast berömvärt, där man engagerar sig i virtuell brottslighet på en daglig basis? Och många av de här unga människorna gör det timme efter timme utan att sluta, säger han till The Daily Telegraph.

– Man blir belönad för att döda människor, våldta kvinnor, stjäla pengar från prostituerade och krascha bilar. Det kommer inte att påverka den stora majoriteten, men det måste ju påverka en eller två, och vad har man sedan? Man har några potentiellt riktigt störda unga personer där ute som har tillgång till vapen som knivar eller vet hur man använder sin knytnäve, och som kan gå ut där och nästan leva samma typ av liv på gatorna i det moderna Australien. Det är oroande.

”Föräldrarna bryr sig inte”

Scipione menar dock att föräldrarna har ett ansvar som de alltför ofta inte lever upp till.

– Vi ringer föräldrarna och säger att ”lille Johnny är här, du får ta och komma och hämta honom”. Och föräldrarna bryr sig inte ens. De säger att ”han tog sig in i den här knipan själv och får ta sig ur den själv”. 

Jonas Högberg