Här bli Wii pånyttfödd

SPELA

WiiWare – ny spelbutik till Nintendos konsol

Foto: Spelet "LostWinds" går bara att köpa via WiiWare.

Det finns en ny butik i Nintendos digitala värld.

Den heter WiiWare och säljer nyutvecklade spel.

Och redan nu är utbudet utmärkt.

Foto: Nintendo Wii.

Spelkonsolen Wii har – trots, eller kanske tack vare, att den redan sålts i runt 25 miljoner exemplar – solkats ner av en hel del skitspel. Det är många förläggare som tjänat enkla pengar på konsolens rörelsekänsliga kontroll genom att pytsa ut värdelösa minispel till fullpris.

Med WiiWare påminns man återigen varför en hel spelvärld hyllade Nintendos Wii redan innan den haft premiär. Uttryck som "utvecklarglädje" och "smart speldesign" ligger nära till hands. I ett av debutspelen, "LostWinds", används den rörelsekänsliga kontrollen på ett naturligt sätt, snarare än påtvingat. Överhuvudtaget känns WiiWare som "The Nintendo Way", trots att de flesta spelen är skapade av andra utvecklare.

Om den här butiken behöver referenspunkter ligger Xbox Live Arcade, Playstation Network och Steam nära till hands. Distributionen sker helt digitalt.

– Det fantastiska med digital distribution är att vi vågar ta risken att utveckla spelet helt på egen hand. Det finns inga dyra skivor att pressa och skeppa, säger David Braben, chef för "LostWinds"-skaparen Frontier, till sajten WiiWare World.

LostWinds kostar runt 100 kronor. Det dyraste spelet i butiken är "Final fantasy – Crystal chronicles: My life as a king", med en prislapp på ungefär 150 kronor. Å andra sidan får man ett spel som är bättre och varar längre än mycket annat som säljs till fullpris.

Lagringsproblem

Men omgående brottas tjänsten också med ett stort problem: Wii:s begränsade lagringsmöjligheter. Det interna flashminnet på 512 megabyte räcker inte långt när man tankat hem ett gäng WiiWare-titlar. Det bästa alternativet just nu är att köpa ett SD-minneskort och spara spel på ett sånt. Men det går inte att läsa spel från SD-korten, i princip fungerar de bara som lagringsplats.

Bergsala, Nintendos distributör i Sverige, ger samma besked:

– Vad gäller minnet så hänvisar Nintendo i nuvarande stund till SD-kort. Om de skulle ha några andra framtida planer lär de inte avslöja dem innan E3, säger presschefen Patrik Johansson.

För att komma åt WiiWare behöver din Wii vara online. Därefter är det smidigt att välja "Wii Shop Channel" och bläddra bland spelen. Just nu finns sex titlar tillgängliga.

– Nintendo har sagt att de vill släppa nya spel på WiiWare varannan vecka. De vill tyvärr inte avslöja vilka spel som är på gång framöver. Kanske blir de lite mindre hemlighetsfulla på E3, säger Patrik Johansson.