Så tjuvlyssnar Microsoft på dig

SPELA

Xbox 360-kameran Kinect
ser och hör allt du gör

Storebror ser dig.

Övervakarsamhället har nått nästa steg i utvecklingen – tack vare Microsofts rörelsekänsliga kamera Kinect.

Trodde du att allt var frid och fröjd nu när du installerat din Kinect, slängt handkontrollerna och börjat leva i framtiden? Tänk om.

Nu avslöjar nämligen Microsoft att den känsliga kameran inte bara kan känna igen den som spelar utan även läsa av dennes rum och kläder för att på så sätt skaffa sig ett hum om personens intressen. Och framför allt, den hör vad du säger och har möjligheten att registrera dina ord.

”Flertal affärsmöjligheter”

På ett affärsmöte i förra veckan ska Xbox-divisionens ekonomiske chef Dennis Durkin ha spekulerat i de ”möjligheter” den här graden av övervakning medför, rapporterar Wall Street Journal.

– Vi kan anpassa innehållet vi presenterar till dig beroende på vem du är, sa Durkin. Hur många finns i rummet när en reklamannons visas? Hur många människor är närvarande när ett visst spel spelas? När du tillför en sån här apparat till ett vardagsrum uppenbaras ett flertal affärsmöjligheter som en direkt följd.

Grovt inkräktande

Personligt riktad reklam är ingen nyhet, Facebook gör det hela tiden, men den här typen av scanning och avlyssning skulle onekligen av vissa användare uppfattas som en kränkning av privatlivet. Frågetecken uppstår kring vad som skulle hända om systemet skulle göras tillgängligt för allehanda säkerhetstjänster eller andra, mer tveksamma organisationer.

Men Microsoft var också snabba med att skicka ut en skriftlig dementi i efterhand och påpeka att även om Kinect kan läsa av ditt hem i annonseringssyfte (eller något annat syfte) så använder man sig inte av den informationen. Inte än i alla fall.

Det hindrar inte George Orwell från att vända sig i sin grav.

Jonas Högberg