Spela

Iran hotar Rushdie – med ett nytt spel

SPELA

Tänker låta fatwan mot författaren leva vidare

Foto: AP

En iransk studentförening fruktar att dagens unga muslimer håller på att glömma bort fatwan mot författaren Salman Rushdie.

För att motverka detta håller samma organisation nu på att utveckla ett datorspel.

Titeln: ”The stressful life of Salman Rushdie and implementation of his verdict”.

1988 släppte den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie ”Satansverserna”. Året därpå utfärdade Irans då högste religiöse ledare, aiatolla Ruhollah Khomeini, en dödsdom mot Rushdie. Khomeini ansåg att boken smädade Islam. Rushdie har sedan dess tvingats leva under polisbeskydd.

Vill föra fatwan vidare

Nu agerar iranska ledare för att hotet mot Rushdie inte ska falla i glömska. På en datormässa i Teheran avslöjades härom veckan ”The stressful life of Salman Rushdie and implementation of his verdict” – ett datorspel som den statligt finansierade studentorganisationen Islamic Association of Students ligger bakom.

– Vi kände att vi borde hitta ett sätt att presentera fatwan mot Salman Rushdie och varför den är så viktig för den tredje och fjärde generationen, sa Mohammed-Taqi Fakhrian, en företrädare för studentföreningen, till iranska nyhetsbyrån Mehr.

Okänt spelinnehåll

Några uppgifter om vad spelet går ut på undslapp dock inte Fakhrian, men den ganska rättframma titeln har redan fått tidningar världen över att börja spekulera. New York Daily News menar att New York kan vara skådeplatsen för Rushdies virtuella avrättning, då författaren bott där i över ett decennium. The Guardian skriver att ”titeln antyder att spelaren kommer ombes att utfärda Khomeinis dom mot Rushdie”.

Rushdie har hittills inte blivit fysiskt skadad till följd av fatwan – det har däremot många av de som jobbat med ”Satansverserna” på ett eller annat sätt. Den japanske översättaren Hitoshi Igarashi höggs ihjäl 1991, två år senare dog 37 människor i Sivas-massakern efter att uppretade islamistiska radikaler tänt eld på ett hotell i hopp om att döda den turkiske översättaren Aziz Nesin, som dock undkom sina förföljare.

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela