Stor svenskoffensiv – på e-sportscenen

SPELA

Sverige vs Sydkorea idag

1 av 4 | Foto: Jerker Ivarsson
UPP TILL BEVIS Idag måste Jonathan ”Jinro” Walsh och de andra svenskarna visa vad de går för i ”Starcraft 2”.

Jinro är redan ett stort namn i ”Starcraft”-frälsta Sydkorea.

Nu får han sällskap av tre svenskar till.

Blågult intar Sydkorea idag.

Det handlar om det enormt populära strategispelet ”Starcraft 2”.

Det handlar om det första steget på den långa vägen mot toppen av världens bästa liga.

Fyra matcher, med fyra svenskar uppställda mot fyra koreaner. Det har aldrig hänt förut. Det är den största svenskoffensiven på den koreanska e-sportscenen någonsin.

Vansinnigt hårda matcher

E-sportproffs är vana vid att byta tidszoner lika ofta som vanligt folk byter strumpor. Men nu slår Johan ”Naniwa” Lucchesi, Marcus ”Thorzain” Eklöf och Kim ”SaSe” Hammar ner bopålarna i Sydkorea. De tre är erkända ”Starcraft 2”-proffs i västvärlden – och ska nu försöka slå sig in i det absoluta toppskiktet.

Situationen för Jonathan ”Jinro” Walsh, som redan är bofast i landet, är lite annorlunda. Jinro visade omgående att han kan prestera i Korea – sedan dess har resultaten uteblivit. Nu måste han försöka vända den trenden.

Samtliga fyra svenskar ställs mot koreanskt motstånd i sextondelsfinalerna i GSL:s, Global Starcraft 2 League, Code A-turnering. Och även om motståndet inte är det mest namnkunniga så vore det vansinnigt att vänta sig annat än hårda matcher. 25-årige Lee ”Check” Hyung Joo har till exempel hunnit med att slå toppspelare så som MC, MMA och Rain. Att förberedelserna inför tävlingen varit knapphändiga för svenskarna hjälper inte heller till. Det kommer att bli tufft.

Elddop för svenskarna

Men resultaten i detta det första stora, svenska elddopet är egentligen mindre viktigt. Det som spelar allra störst roll i sammanhanget är att tre nya svenskar packat kappsäcken och satsat i det gyllene e-sportlandet. Inhysta i dedikerade spelarhus och under stenhårda träningsregimer kommer spelarna utvecklas många gånger snabbare än vad de skulle kunna ha gjort hemma i Sverige.

”Starcraft 2” är ett spel och en e-sportdisciplin som utvecklas i rasande takt. Och på de koreanska online-servrarna och mot de allra bästa proffsen måste man prestera sitt yttersta för att ha något att säga till om.

Hur det slutar för de fyra svenskarna?

Idag kommer första värdemätaren.

Michael Gill