”Jag är nöjd så länge krigsspelen förlorar”

SPELA

Jonas Högberg om
2010 års bästa spel

Foto: KONTROVERSIELL SUCCÉ Jonas Högberg vill inte se storsäljaren ”Call of duty: Black ops” som Guldstickan-vinnare.

Guldstickan är din chans att utse förra årets bästa spel.

Under omröstningens gång berättar Spela-redaktionen om sina egna favoriter.

Idag: Jonas Högberg.

Vilket spel ägnade du mest tid åt under 2010?

– ”Fallout: New Vegas” eller ”Demon’s souls”. ”Fallout” av den enkla anledningen att det, i vanlig ordning, aldrig tog slut. ”Demon’s” för att det triggade den insomnade hardcorespelaren inom mig.

Vilket spel tycker du var bäst förra året?

– Det är faktiskt oerhört svårt att utse en segrare. Till skillnad från tidigare år så är det många spel i toppen som inte liknar varandra, som står ut, och som antagligen får dras med klassikerstämpeln ganska snart. Men med tanke på att Marios senaste faktiskt är det bästa han någonsin medverkat i så skulle det kännas fel att inte välja ”Super Mario galaxy 2”.

Vilket var årets nykomling?

– ”Deadly premonition”, ett ”Twin Peaks” i spelbar form. Allt det som jag hoppades att ”Alan Wake” skulle vara. Och mer. Spelmekaniken må vara undermålig, men sett till berättande och karaktärsutvecklande finns det få spel som mäter sig med det. Bubblare: ”Heavy rain”.

Vilken var årets spelplattform?

– Playstation 3. Med exklusiva titlar som ”Demon’s souls” och ”Heavy rain” är det svårt att se en utmanare över huvud taget.

Vilket spel vill du helst inte se som vinnare i Guldstickan 11?

– Så länge det inte är ett krigsspel är jag nöjd.

Hur många plus skulle du ge spelåret 2010?

– Fyra, tack vare ett knippe fina uppföljare (”Galaxy 2”, ”New Vegas”, ”Fable 3”, ”Assassin’s creed: Brotherhood”, ”Super street fighter IV”) och några grymma nykomlingar (”Heavy rain”, ”Deadly premonition”, ”Demon’s souls”, ”Red dead redemption”, ”Bayonetta”).

Jonas Högberg skriver om spel för bland annat Aftonbladet och tidskriften Fienden. Tillsammans med Johan Martinsson har han dessutom skrivit boken ”Världshistoriens 100 vansinnigaste uppfinningar”.