Kommande storspelet inspirerar terrorister?

Amerikansk terrorist pekar ut kommande Rainbow 6

1 av 6
”Rainbow 6: Patriots” Bilden är en konceptskiss.

Efterlängtade storspelet ”Rainbow 6: Patriots” har hittills bara visats upp i form av konceptvideor för allmänheten.

Men det har visat sig vara tillräckligt för att spelet ska hamna i hetluften.

Amerikanska soldater som bildat den inhemska terroristgruppen Fear säger sig nu ha inspirerats av spelet.

Tv- och datorspel kan inspirera till goda saker, precis som film, konst och böcker.

Men i mångas ögon kan de också vara gnistan som leder till hemska illdåd.

En grupp amerikanska soldater som står inför rätta i Georgia påstår nu att det kommande actionspelet ”Rainbow 6: Patriots” har agerat inspirationskälla till formandet och rekryterandet av en inhemsk terroristgrupp.

Värvade med tidningsartikel

”Patriots”, som mycket riktigt handlar om amerikanska terrorister, har ännu inte visats upp i spelbart skick. Flera brutala konceptvideor, där terroristerna använder sig av vanliga människor för att skapa högst ovilliga självmordsbombare, har däremot släppts.

Enligt The Verge har menige Isaac Aguigui, grundaren och ledaren för terroristgruppen Fear (Forever Enduring, Always Ready), använt sig av en tidningsartikel om spelet för att värva medlemmar.

Mördade medlemmar

– Aguigui kallade den här processen för ”uppvaknandet”, och om de som tillfrågades ställde sig positiva till konceptet så skulle de introduceras i organisationen, säger Long County-åklagaren Isabel Pauley.

Informationen kommer från Michael Burnett, en medlem i gruppen som erkänt sin inblandning och pekat ut Aguigui och två andra efter att de dödat en annan medlem och hans flickvän. Burnett menar att morden skedde på grund av att gruppen var rädda att bli avslöjade.

Åtalsgrunderna slutar dock inte vid mord. Fler planerade terrordåd identifieras också, bland annat bombandet av en damm i staten Washington och det tilltänkta mordet på president Obama.

Jonas Högberg