”Nintendo kan bli uppköpta”

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristider för spelgiganten

Nintendos aktievärde har nått katastrofalt låga nivåer den senaste tiden.

Nu spekuleras det att den japanska speljätten kan komma att bli uppköpt.

Apple, Google och Microsoft sägs vara de mest sannolika spekulanterna.

2007–2008 stod Nintendos aktievärde på topp – omkring 400–450 kronor. Idag ligger värdet på 130 kr. Många, inklusive Nintendo själva, menar att det är Nintendo 3DS usla försäljningssiffror som är den stora syndabocken, men de magra spelsläppen till Wii på sistone och den förvirrade presentationen av uppföljarkonsolen Wii U på E3 lär också ha bidragit. Fortsätter trenden är Nintendo-aktien snart tillbaka på Gamecube-nivåer (95 kr).

”Kan bli uppköpta”

Om så sker tror investeringsrådgivarfirman Panoptic Management Consultants chef Asif Khan att Nintendo kan komma att bli uppköpta.

Khan säger till Industrygamers att endast ett fåtal teknikföretag har pengarna som krävs, med tanke på att Nintendos marknadsvärde är 127 miljarder kronor. Dessa är Apple, Google och Microsoft. Om Panasonic skulle gå ihop med Sony skulle de också ha möjligheten, menar han.

Det råder dock inget tvivel om vilket företag Khan helst skulle se köpa det anrika japanska spelföretaget.

– Jag tror att en kombination av Nintendo och Apple skulle bli en kraft att räkna med många år framöver, säger han.

Träffade Steve Jobs

– Jag fick faktiskt chansen att prata med Steve Jobs på Apples bolagsstämma förra året, och frågade honom specifikt om Apple någonsin skulle kunna tänka sig att köpa Nintendo. Jobs har länge varit ganska tveksam när det gäller tv-spel, men han sa att en strategisk allians, om den är lönsam, skulle vara smartast med Nintendo.

Merparten av de analytiker som täcker spelvärlden ställer sig dock tveksamma till ett direkt köp. Wedbuch Securities Michael Pachter hävdar att det är ett ”nära nog omöjligt” köp. Och inte heller Asif Khan tror att något kommer hända innan Wii U släppts.

– Nintendo kommer inte sälja förrän de verkligen måste. Hiroshi Yamauchi (före detta vd:n, reds anm) äger ännu 10 procent av företaget och japanernas stolthet skulle göra ett amerikanskt övertagande väldigt svårt att acceptera. Men Yamauchi är 83 år gammal och kommer inte att finnas för alltid. Det är osäkert vad hans arvingar skulle göra med hans andel efter att han går bort.

Jonas Högberg

Publicerad: