Speljätten försvarar sig efter läckt dokument

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Electronic Arts tycker inte att deras "Fifa"-spel innehåller otillåtna lotterifunktioner. Arkivbild.
Foto: Paul Sakuma/AP/TT
Electronic Arts tycker inte att deras "Fifa"-spel innehåller otillåtna lotterifunktioner. Arkivbild.

SPELA

Företaget bakom framgångsrika "Fifa"-serien har gått ut i försvar efter att kanadensiska CBC News rapporterat att de aktivt vill få användare att spendera pengar på så kallade lootlådor.

Enligt CBC News, som hänvisar till läckt intern dokumentation från speljätten Electronic Arts (EA), arbetar företaget enligt premissen att spelläget ultimate team (FUT) är seriens grundbult och något man "gör allt man kan för att driva spelare till".

Spelläget innebär att användarna samlar på sig kort som representerar verkliga spelare och har kritiseras för att uppmuntra till ohälsosamt spelande och innehålla aspekter av lotteri. Användare köper paket för att få chansen att få olika stjärnor, det går att betala antingen med spelets egna valuta eller riktiga pengar.

I ett av de läckta dokumentet står det att "alla vägar leder till FUT".

EA har nu publicerat ett uttalande på sin hemsida. Där avfärdar man, utan att förneka äktheten i de läckta dokumenten, att man aktivt försöker få användare att spendera pengar i FUT. Företaget listar också en rad vad kallar "sanningar", där de bland annat säger att de hela tiden vill få in fler kunder, att det alltid är frivilligt att spendera pengar och att de tar allvarligt på sitt ansvar att erbjuda säkert spelande.

Speljätten skriver också att ingen av deras titlar involverar lotterispelande.

Fenomenet med lootlådor har förbjudits i bland annat Belgien. I Sverige har socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) varit starkt kritiskt mot upplägget och uppmanat branschen till större tydlighet.

Publicerad:

LÄS VIDARE