Lara Croft laddar om

Publicerad:
Uppdaterad:

Helt ny look – helt nytt spel

Foto: Game Informer
Lara på Game Informers omslag.

Spelikonen Lara Croft stöps om i ny form. Ett nytt ”Tomb raider”-spel har utannonserats, där den engelska äventyrerskans första äventyr ska återges.

Glöm allt du lärt dig om Lara Croft.

”Tomb raider” startar om och vräker all gammal barlast överbord. Det nya spelet skippar alla undertitlar och siffror – det heter alltså bara ”Tomb raider” – och berättar historien om Lara Crofts första äventyr.

”Rädd ung kvinna”

Uppenbarligen kommer vi få uppleva de umbäranden som formade Lara som människa. Enligt pressmeddelandet kommer vi att få följa en ”rädd ung kvinna” som spolas iland på en öde ö efter att en synnerligen brutal storm förstört skeppet hon färdades på. Hennes enda mål är att överleva.

Det har ryktats om den här omstarten sedan i somras, men det är först nu som Crystal Dynamics tagit bladet från munnen.

– Vi utforskar saker som aldrig gjorts tidigare i den här spelserien, hävdar studiochefen Darrell Gallagher. Det här är en ursprungshistoria som lägger grunden för den Lara Croft vi känner och tar med henne på en karaktärsdefinierande resa olik allt annat.

Helt ny Lara

Bilderna som visats på Lara hittills talar sitt tydliga språk – det här är inte den vitsande, självsäkra superhjälte vi är vana att se. Ögonen vittnar visserligen om beslutsamhet, men det är uppenbart att hon känner sig ganska vilsen på samma gång. Så är hon också bara 21 år gammal den här gången. Det är verkligen en helt ny Lara Croft.

Enligt speltidningen Game Informer har Crystal Dynamics kasserat autosiktet och satsar på att både göra det svårare och mer inlevelsefullt för spelaren. Varje gång ett misstag begås får man se de ganska grafiska konsekvenserna av det. Ett exempel som ges är en förlorad närstrid. Lara blir nedstucken med en kniv av en man som sedan böjer sig sedan ned över henne och stänger hennes döda ögon.

Öppen spelvärld

”Tomb raider” skippar även de linjära banorna serien gjort sig känd för, istället får vi en öppen spelvärld att utforska lite som vi själva vill. Ett flertal läger där Lara kan spara och bygga nya vapen kommer att ligga utplacerade lite här och var över ön. Crystal Dynamics lovar att spelet blir fritt från laddningstider.

Releasedatumet är ännu inte klart, men tidigare rykten har gjort gällande att ”Tomb raider” kommer släppas i december nästa år till Playstation 3, Xbox 360 och PC.

Jonas Högberg

Publicerad: