Thailands militärjunta förbjuder ”Tropico 5”

SPELA

”Storyn gör det olämpligt att släppa i Thailand”

1 av 5

Thailands styrande militärjunta har sagt sitt.

Diktatorsimulatorn ”Tropico 5” får inte släppas i landet.

Detta eftersom spelet skulle kunna ”påverka ordningen”.

Enligt Associated Press ska Thailand ha bannlyst strategispelet ”Tropico 5” eftersom det anses ha potential att hota stabiliteten i landet.

Den thailändska distributörens marknadschef Nonglak Sahavattanapong säger till AP att juntans beslut baseras på bedömningen att ”vissa delar av spelets innehåll skulle kunna påverka ordningen i landet”.

”Positiva recensioner”

”Tropico 5” är, likt tidigare delar i serien, ett spel som ger användaren chansen att ikläda sig rollen som president över ett tropiskt land. Den som vill kan styra över sina invånare med diktatorisk järnhand.

– Det är ett bra spel som fått positiva recensioner. Vi har tidigare distribuerat ”Tropico 3” och ”Tropico 4”, men med den femte delen så har storyn vidareutvecklats på ett sätt som gör spelet olämpligt att släppa med tanke på hur situationen ser ut här i Thailand, säger Sahavattanapong.

”Präglas av humor”

Spelets utgivare, Kalypso Media, säger sig vara besviken över beslutet.

– Även om ”Tropico”-spelen har en realistisk politisk vibb så präglas alla scenarier och allt innehåll av en stor dos humor, säger Simon Hellwig, företagets marknadschef, till Eurogamer.

”Tropico 5” sällar sig till en lång lista spel som försetts med varningsflagg i olika länder världen över. I Kina har till exempel managerspelet ”Football manager  2005” bannlysts – eftersom det erkände Tibet som en självständig stat.