Nya konsolen ska inte ersätta Wii U

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

NX kan bli ett komplement till dagens konsoler

1 av 4
”Zelda” till Wii U.

För några månader sedan avslöjade Nintendo att man jobbar på en ny spelkonsol kallad NX.

Många såg utannonseringen som ett tecken på att floppen Wii U och Nintendo 3DS ska avvecklas. En uppfattning som vd:n Satoru Iwata avvisar.

– Vi ser inte NX som en simpel ersättare till Nintendo 3DS eller Wii U.

Nintendo håller på att utveckla en ny spelkonsol. Spelföretaget utannonserade NX i mars, samtidigt som man avslöjade sin mobilsatsning. Det enda som sades om konsolen då var att man satsar på ”ett nytt koncept”.

De flesta är eniga om att det här betyder att Wii U eller Nintendo 3DS – eller båda två – kommer gå i graven inom kort, precis som brukar vara fallet när ett företag satsar på en ny konsol.

Men i Nintendos senaste inkomstrapport antyder vd:n Satoru Iwata att så inte är fallet.

Spekulerar om nya ”Zelda”

– Även om jag inte kan avslöja något om när NX ska släppas eller någon annan information om konsolen vill jag poängtera att det jag tidigare sagt om att ”den kommer ha ett helt nytt koncept” innebär att vi inte ser NX som en simpel ”ersättare” till Nintendo 3DS eller Wii U.

Kommentaren innebär möjligen att de tre konsolerna kommer samexistera längre än vad som brukligt är. Många tror redan att det hett efterlängtade ”Zelda”-spelet till Wii U, som nyligen försenades, också kommer att släppas till NX.

Mer information 2016

Iwata diskuterade också hur folks spelvanor numera skiljer sig åt ganska stort mellan Japan och västerländska länder, och att det är något som format utvecklingen av NX.

– Eftersom vi alltid tänker på hur vi ska kunna skapa en ny plattform som kommer att bli omhuldad av så många människor som möjligt över hela världen har vi tagit hänsyn till en rad faktorer. Det inkluderar de många olika spelkulturer som skiljer sig från land till land.

Det är ännu oklart när det är tänkt att NX ska lanseras. Nintendo har dock inte för avsikt att delge någon ny information om konsolen förrän 2016.

Publicerad: