Försvarade tv-spel – då ville Fox inte höra

SPELA

Här är citaten Fox
News struntade i

”Bulletstorm”.

Tv-kanalen Fox News hade bestämt sig: de skulle svartmåla spelet ”Bulletstorm”.

Därför valde de helt att strunta i experter som inte höll med dem.

”Grand theft auto”-spelen – liksom tv-serien ”The Simpsons” och en rad andra kulturyttringar – har länge haft konservativa Fox News som slagpåse. Inte sällan porträtteras kanalen som nidbilden av tabloidjournalistik – att de kan få vad som helst att verka sant bara de bestämmer sig för det.

Och efter deras bevakning av kommande shootern ”Bulletstorm” är det rätt svårt att skilja verklighet från fiktion.

Som Spela rapporterade häromdagen hävdar Fox News, med hjälp av tre ”experter”, att ”Bulletstorm” och ”våldsamma spel” kan leda till sexuellt våld i verkligheten. Detta presenterade de som en sanning utan att hänvisa till varken studier eller forskningsrapporter.

”Satir för vuxen publik”

I efterhand har det också kommit fram att kanalen valde att helt strunta i citat som inte passade deras vinkel.

Scott Steinberg på Techsavvy Global fick en rad frågor av Fox före deras debattartikel publicerades. Steinberg gav långa nyanserade svar på frågorna. Men uppenbarligen föll de inte Fox News i smaken – de publicerade inte ett enda citat.

Steinberg behöll dock sina svar och har nu fått dem publicerade på sajten Industry Gamers.

På frågan om ”Bulletstorm” ”går för långt” svarade Steinberg bland annat:

– Nej, det är satir avsedd för en vuxen publik. Den är skriven i en tidstypisk anda och i ett kulturellt sammanhang som målgruppen sen länge vant sig vid tack vare annan popkultur. Från ”Saw” till ”South park” – det anses som modern underhållning i filmer eller i tv-serier.

– Ja, ”Bulletstorm” är skamlöst, men det vet om att det är skamlöst, eftersom det målmedvetet försöker göra parodi på tv-spel i stort.

Proteststorm mot ”expert”

Fox frågade Steinberg om ”Bulletstorm” kan räknas som ett av de ”värsta” exemplen på ”våldsamma spel”. Steinberg replikerade:

– Precis som serietidningar, rock ’n’ roll och film har tv-spel länge smädats eftersom det finns en missuppfattning om att spel är något för barn. I själva verket är den genomsnittlige spelaren i 30-årsåldern.

Fox valde alltså att strunta i Steinberg. Desto mer utrymme gav de till psykologen Carole Lieberman som sa:

– Den ökade mängden våldtäkter i samhället kan i stor del tillmätas sexuella scener i tv-spel.

Lieberman har tidigare skrivit boken ”Bad girls: Why men love them & how good girls can learn their secrets”. Efter hennes utspel på Fox News har upprörda läsare satt låga betyg på boken på köpsajten Amazon. De har också tagit sig tid att recensera ”Bad girls”. Signaturen Gamer 126 skriver: ”Den här boken är rena skiten och orsaken till alla våldtäkter idag”.

Gamer 126 hänvisar varken till studier eller forskningsrapporter för att styrka det påståendet.