Hotades med våldtäkt – på grund av sitt spel

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Vi måste sätta stopp för spelvärldens näthat

1 av 4
Zoë Quinns ”Depression quest”.

Folk kommer undan med vidrigheter på nätet som aldrig skulle accepteras någon annanstans.

Men trots att situationen bara blir värre och värre är det svårt att skönja en vändpunkt.

Föreställ dig följande:

En kvinna gör ett spel. Det är ett litet och personligt spel som handlar om depression och identitet. Hon betalar avgiften för att lägga upp det på Steam Greenlight, där användarna själva kan påverka huruvida spelet kommer att säljas i den populära onlinebutiken eller ej. Hennes avsikt är att dela med sig av någonting innerligt och jobbigt.

Vilka reaktioner tror du att hon får?

Om du har någon som helst insyn i spelvärlden har du redan räknat ut fortsättningen. Du vet redan att många av kommentarerna är skrivna med det specifika syftet att förminska hennes människovärde. Du blir inte förvånad när jag berättar att folk ringer upp henne mitt i natten och onanerar i telefonluren. Du tar det för givet att hon redan blivit våldtäktshotad.

Och värst av allt: du vet att vad Zoë Quinn tvingats utstå den senaste veckan är inte undantaget. Det är normen. Anita Sarkeesian, Anna Anthropy, Jennifer Hepler, Carolyn Petit – alla har utsatts för liknande häxjakter det senaste året.

Och det är inte bara kvinnor som får utstå den här sortens hat. Alla som är annorlunda befinner sig bakom hårkorset. Phil Fish råkade en gång säga att han tyckte att japanska spel sög. Som hämnd utsattes han för systematisk mobbning från tusentals människor. De registrerade hans mailadress på barnporrsajter och hackade hans hemsida för att sabotera försäljningen av ”Fez”.

”Jag känner mig så jävla naken och ständigt utsatt”, twittrade Fish. ”Fez 2 är inställt. Grattis. Ni vinner.” Sedan lämnade han spelbranschen bakom sig.

Det här är inte acceptabelt beteende i den riktiga världen. Folk måste sluta tro att det är det på nätet. Och vi – du och jag – måste sluta ursäkta dem med att några få förstör för väldigt många. Den tysta majoriteten är anledningen till att det fortgår.

Vi måste göra oss av med allt detta hat i spelvärlden.

Medan det över huvud taget finns någonting kvar att älska.

Carl-Johan Johansson

Publicerad: