FRÅGEFAJTEN

Publicerad:
Uppdaterad:

Scene it? (XBOX 360) vs Buzz! (PLAYSTATION 2)

1 av 5 | Foto: Jimmy Wixtröm
GAMMAL ÄR ÄLDST Aftonbladets filmkung Jens Peterson vann i både ”Scene it?” och ”Buzz!” när nöjesredaktionen tävlade i de nya frågesportspelen. Filmbloggens Andrev Bergström var inte lika glad. – Jag gillar inte när det handlar om att vara snabb, hälsar den dåliga förloraren.

Det är triviatime. Det är dags för en duell i frågesport.

Långköraren ”Buzz!” mot debutanten ”Scene it?”.

Aftonbladets nöjesredaktion fattade mentometerdosorna och tävlade i två fina julklappstips. Så här gick det.

SCENE IT? (Xbox 360)

PRESENTATION

Högupplösta ”Scene it?” känns – så när som på en rätt tramsig inramning – professionellt. I synnerhet de många filmklippen med efterföljande frågor höjer värdet. Men tempot kan vara lite för långsamt, man förutsätts förstå hur varje kategori fungerar och allt är på engelska.

KONTROLLERNA

Är utformad på nästan samma sätt som ”Buzz!”. Och det är i båda spelen smart att stapla svarsalternativen på höjden för att få en omedelbar koppling till spelkontrollen. ”Scene it?” vinner på att kontrollerna är trådlösa och att knapparna är något upphöjda.

FRÅGORNA

Det här är för filmnörden och det finns få människor som inte är filmnördar på Aftonbladets nöjesredaktion. Kul blandning också, men en del frågor är för svåra för filmnördens oskyldiga sambo.

KATEGORIERNA

”Scene it?” vågar luta sig mer mot frågorna snarare än att skapa en massa tramsiga kategorier. Det finns några undantag, men för det mesta bygger kategorierna på kunskap snarare än att man måste vara supersnabb med fingret. Betyget hade varit högre om man kunnat skräddarsy vilka kategorier man vill tävla i.

RESULTAT: 15

BUZZ! (Playstation 2)

PRESENTATION

Presentationen är ful och karaktärerna är tråkiga. Systemet för hur man får poäng är mycket sämre än i ”Scene it?”. Men ”Buzz!” håller högre tempo, är enklare att förstå och dessutom på svenska.

KONTROLLERNA

De nedsänkta knapparna kan göra att man tvingas titta ner på dosan innan man svarar. Men ”Buzz!”-dosorna är något skönare att hålla i.

FRÅGORNA

Både ”Scene it?” och ”Buzz!” kan envisas med att till exempel förvränga skådespelares ansikten och den som först listar ut vem det är vinner. Eller mata en med rebusliknande trams. Vi vill ha ren och pur trivia, inga förbannade ordlekar. ”Buzz!” förlorar på att filmfrågorna ofta är väl enkla.

KATEGORIERNA

”Buzz!” är en serie som alltid satsat för hårt på trista kategorier snarare än att låta intressanta frågor dominera. Det är inget undantag i ”The Hollywood quiz”. Men det är bra att man åtminstone kan välja vilka kategorier man vill tävla i.

RESULTAT: 13

Publicerad: