Fantasin tillåts inte blomma ut

SPELA

Tintin-spelet tycks vara designat för dagisbarn

1 av 5

PLATTFORM Jag trodde att Tintin redan hade trotsat alla barriärer. Att den nya filmversionen var det slutgiltiga beviset på att Hergés seriesvit har en räckvidd som sträcker sig kors och tvärs över kulturer och generationer.

Men tydligen finns det en gräns som fenomenet aldrig förmått penetrera. Den till Frankrike.

När franska Ubisoft tittar på Tintin ser de nämligen bara en enda sak: en stollig seriefigur för småbarn.

Påminner om ”Prince of Persia”

Följaktligen behandlar deras spelversion av ”Secret of the unicorn” spelaren som en imbecill i blöjåldern. Det är en pusseldriven plattformare som till formen påminner om både ”Shadow complex” och tidiga ”Prince of Persia”. Tyvärr är pusslen – trots att spelet av outgrundlig anledning har 12-årsgräns – designade för dagisbarn. Allt från att besegra fiender till att ta sig från rum till rum kräver i teorin ett mått av takik och list, men det finns ingen passage i spelet som i praktiken vågar göra något som helst motstånd. Pusselbitarna är perfekt tillskurna – 2d-fysiken fungerar utmärkt, grafiken är simpel men vacker, till och med Haddocks fäktningspassager håller måttet – men helheten förblir betydligt mindre än summan av dess beståndsdelar.

Spritter av fantasirikedom

Utvecklingsstudion Ubisoft Montpellier är vida känd för sin talang. I det här fallet får man intrycket att de byggt ett fantastiskt spel som sedan plattats till av marknadstrycket. Det riktigt spritter av undertryckt fantasirikedom; hela tiden ser man att det finns ett fullvärdigt äventyrsspel som bara väntar på att bryta sig ut.

Men tyvärr tillåts aldrig ”Tintin: Secret of the unicorn” tänka utanför Happy meal-kartongen.