”Spel är för dyra”

Publicerad:

Skyrim-skaparen vill att spel ska säljas för 150 kr

VALUTA FÖR PENGARNA? ”Skyrim”-regissören Todd Howard tycker att dagens spel kostar för mycket – förutom ”Skyrim”, som av en händelse.

Att konsolspel kostar 500–600 kronor har varit praxis i nästan 25 års tid.

”Skyrim”-skaparen Todd Howard tycker dock att det är för dyrt och ser gärna att priserna sänks med flera hundra kronor.

Fast inte hans eget spel, så klart.

Kostar spel för mycket?

Det är en fråga som merparten av alla spelare antagligen skulle svara ja på. Mer ovanligt då att spelutvecklarna själva också stämmer in i klagosången.

Todd Howard, regissör för ”Elder scrolls V: Skyrim”, säger i en intervju med Playstation 3 Magazine att den nuvarande prissättningen på spel är ”väldigt mycket pengar för underhållning”.

– Jag har länge tyckt att spel är för dyra, säger Howard.

”Skyrim” undantaget

Bethesda-utvecklaren var dock inte sen att tillägga att spel som ”Skyrim” visserligen ger värde för pengarna.

– Men jag tror att branschmässigt skulle vi tjäna på att fler spel kostade 150–200 kronor, fortsatte han. Jag skulle prova fler spel. Som det är nu kommer jag inte prova ett spel för 500 kronor. Det är ett tufft beslut. Det är därför folk läser recensioner och förhandstittar, det handlar inte bara om pengar, det handlar om att du investerar väldigt mycket tid. Det är inte som att gå på bio.

”Klarar inte av att köpa alla”

Howard är inte den ende som skulle vilja se förändringar. Namco Bandai Partners vice vd Olivier Comte sa i en intervju med MCV förra året att en prislapp på 500 kronor är rättvist för utvecklarna, men alldeles för mycket för konsumenterna.

– Det släpps tre nya blockbusters varje vecka från september till december, och konsumenterna klarar helt enkelt inte av att köpa alla, sa han. Jag tycker att alla stora spelföretag borde träffas och diskutera branschens framtid. Det är dags att vi slår våra kloka huvuden ihop.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

Publicerad: