Åldersgränser gör inte spel vuxnare

SPELA

Att säga ”fuck” 397 gånger är inget mognadstecken

Att vara vuxen innebär att du kan ha sex, svära och bära vapen.

Men inget av det ovanstående betyder att du blivit vuxen.

Det är en skillnad spelvärlden måste lära sig.

Foto: Kristofer Ahlström.

Det bästa med att lämna ungdomsåren är att reglerna i livet fullständigt skrivs om.

Alla de rättesnören som löpt genom ditt liv tar slut någonstans i tonåren. Istället för att tvingas rätta dig efter föräldrars regler och principer har du nu val, möjligheter och kan själv välja hur du ska påverka ditt liv.

Frågan är om spelutvecklarna har samma definitioner av mognad.

”Fuck” – 397 gånger

Åldersmärkningen i spelvärlden verkar vara baserad enbart på hur mycket blodstänk eller tomhylsor som ryms i programkoden. Att spelet ”Splatterhouse” har en 18-årsgräns är skrattretande med tanke på att det inte kan vara tillfredsställande för någon som passerat elva.

Att ”Mafia 2” har en egen sida i Guinness rekordbok för att man på 12 speltimmar hinner med 397 sägningar av ordet ”fuck” – ja, dessa är exakta siffror – gör det inte ”vuxet”, lika lite som scenerna där Sidney Pen får en pistolpipa nerkörd i halsen gör det.

Spel som gör allt för att få en ”Mature”-märkning är ju paradoxalt nog allt annat än mogna. Det är samma absurditet som när artister ville ha en ”Parental guidance”-varning på sitt skivomslag – för att ungdomarna skulle köpa dem.

”Minecraft” mognare

De spel som på riktigt känns myndiga är de som bygger på den andra sidan av vuxenlivet: att ta beslut och ansvar och sedan leva med följderna. Det mest intressanta med fjolårets två bästa spel, ”Fallout: New Vegas” och ”Heavy rain”, var insikten att det kanske inte alltid finns ett rätt val, men att man ändå tvingas välja. Resurshanteringsspelet ”Minecraft” är mångt vuxnare än ”Splatterhouse”, oavsett hur de paketeras.

När man blivit 18 är man gammal nog att döda för sitt land. Man har också rätten att påverka samhällsklimatet i sitt land.

Jag säger inte att det görs för många spel om det första. Men det görs alldeles för få om det sistnämnda.

Kristofer Ahlström