Hacker-attacken som kan kosta Sony 150 miljarder

SPELA

Intrånget en jätteskandal –
miljontals kreditkort hotade

Hacker-attacken mot Playstation Network kan innebära en ekonomisk katastrof för Sony.

Notan? 150 miljarder kronor.

Sony höll tyst i över en vecka.

Världen väntade inte lika länge.

Spelare över hela jorden – de 77 miljoner som är drabbade finns i 59 olika länder – riktar nu skarp kritik mot det japanska spelföretaget.

En av dem, amerikanen Kristopher Johns, 36, har redan valt att stämma Sony. Enligt sajten Cnet anklagar Johns Sony för att ”inte ha vidtagit förnuftiga åtgärder för att skydda privata och känsliga uppgifter om dess användare”.

”Rädsla, obehag och skada”

Stämningsansökan hävdar också att Sony tog för lång tid på sig att informera sina kunder om intrånget. ”Det här har orsakat, och fortsätter att orsaka, rädsla, obehag och skada – inklusive den extra tid, ansträngning, börda och kostnad som det innebär att ersätta kort och kontouppgifter”.

Det är oklart hur mycket pengar Kristopher Johns kräver i ersättning.

Än värre för Sony är att Johns advokatfirma, Rothken, hoppas att stämningsansökan leder till en så kallad class action-rättegång (närmaste svenska motsvarigheten är grupptalan eller grupprättegång). Det skulle i så fall innebära att Rothken kan driva fallet för fler än en Playstation Network-kund (bara i USA finns 32 miljoner PSN-konton).

”Värsta intrånget vi sett”

Inte för att Sonys bekymmer stannar där.

Ekonomisajten Forbes uppger att Sony redan kan ha förlorat hisnande 150 miljarder kronor. Enligt datasäkerhetsföretaget Ponemon Institute kan kostnaden för att anlita en utomstående firma att undersöka intrånget uppgå till runt 2000 kronor per konto.

– Det är helt enkelt så att det här intrånget är det värsta vi sett på flera år, säger Josh Saul, chef på säkerhetsfirman Application Security, till Forbes.

Sony meddelade i natt att användarnas konto- och kreditkortsinformation ska ha varit krypterad. Det är dessutom klarlagt att hackarna inte haft någon möjlighet att komma åt säkerhetskoden.

”Finns inga bevis”

Men Sony upprepade samtidigt att de inte är helt säkra på huruvida kreditkortsinformation kan ha kommit i orätta händer.
– All kreditkortsinformation som lagrats i vårt system är krypterad och det finns inga bevis för att kreditkortsdata har stulits. Men vi kan inte utesluta den möjligheten, säger informationsdirektören Patrick Seybold.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!