Han firar jul – som en krigare på nätet

1 av 4 | Foto: GOD JUL & GOTT NÄT ÅR 20 timmar i veckan spelar Fredrik Hammarqvist onlinespelet ”World of Warcraft”. På julafton kommer han att möta sina vänner för att byta klappar och fira jul. De bor i olika länder, men träffas i den digitala världen.
SPELA

På dagen firar han julafton med sin familj.

Som Fredrik, 21 år, trafikassistent.

På kvällen firar han julafton i spelet ”World of Warcraft”.

Som Frozt, nivå 70, krigare.

Just nu faller snön i onlinerollspelet ”World of Warcraft”.

I väldiga staden Ironforge, knytpunkten för Alliansen, står klädda julgranar. Där hänger kransar och pynt i starka färger.

När Fredrik Hammarqvist från Oskarshamn kommer hem på julaftonskvällen, efter firandet hos sina föräldrar, tänker han sätta sig i sovrummet och slå på datorn. Det är tradition att han och hans vänner önskar varandra god jul också i den digitala världen.

– Man brukar ge varandra julklappar, det är ju alltid roligt att öppna paket. Jag funderar på att ge bort ett husdjur, säger Fredrik.

Spelar i lag

För en utomstående kan det låta märkligt. För Fredrik är det en självklarhet.

I den verkliga världen har han sitt arbete på kundtjänsten på Kalmar läns beställningscentral. Han lever med sin sambo Amanda. Men det är i ”World of Warcraft” han har sina bästa vänner. För att kunna ta sig vidare i spelet måste man samarbeta med andra. I Fredriks lag – eller gille som rollspelare kallar det – ingår tio personer. De är mellan 20 och 40 år och kommer från Sverige, Norge, Danmark, England och Skottland.

De har olika yrken, olika liv, olika språk. Men fem timmar fyra dagar i veckan gör att de – med headset, stämband och öron som kommunikationsmedel – lär känna varandra bättre än de flesta skulle göra i det verkliga livet.

– Vi blir oerhört tajta. Vi pratar om allt möjligt, vad som händer i livet, hur det är med våra familjer och flickvänner. Vad man har gjort under dagen, vad man ska göra nästa vecka, om man har mycket på jobbet och så.

Stöttade i krisen

För ett tag sedan drabbades Fredriks pappa av en stroke. När Fredrik plötsligt inte dök upp som planerat i spelet hörde vännerna i gillet genast av sig.

– Jag gjorde ju ett ganska långt uppehåll då. Men då hörde de av sig genom att ringa. De har varit oerhört stöttande hela vägen. Min pappa är på bättringsvägen men de frågar fortfarande hur det går för honom.

Ska ses på riktigt

I mellandagarna planerar gillet att träffas i Köpenhamn. För många av dem blir det första mötet öga mot öga.

– Men det blir inga problem, vi känner ju redan varandra utan och innan, säger Fredrik.

Och då är julklapparna redan utdelade. De digitala, åtminstone.

Rösta här Årets spel Årets svenska spel Årets nykomling Årets sport/racing Årets spelkonsol

Nu är det pyntat i spelens värld

World of Warcraft

Världens största onlinerollspel med nio miljoner användare.

De kallar julen ”Feast of Winter Veil” och flera av städerna kläs i snö, utvecklaren Blizzard ser till att lägga julklappar under granarna och fyller spelet med massor av julspecifika händelser.

City of heroes

Fram till den 6 januari är det vinter i Paragon City och Rogue Isles. Man får presenter, ställs inför olika utmaningar och kan åka skidor.

Everquest II

Här kallas julen för Frostfell. Laga julmat och se världen Norrath fyllas med snögubbar.

Guild wars

Massor av tävlingar och utmaningar under Wintersday som pågår i tolv dagar från och med i dag. Och ja, det blir snöbollskrig.