”Minecraft”-Markus friad av domstolen

Foto: Vann första ronden Markus Persson kan pusta ut – Stockholms tingsrätt anser inte att nya spelet ”Scrolls” kan få spelare att förväxla det med Bethesdas etablerade spelserie ”The elder scrolls”.
SPELA

Spelföretaget Bethesda stämde svenska indieutvecklaren Mojang för att de använt ordet ”Scrolls” som titel på sitt nya spel.

Nu har den svenska domstolen fattat ett beslut.

Markus Persson kan pusta ut.

Nej, att döpa ett nytt spel till ”Scrolls” kommer inte att få spelare att förväxla det med den etablerade spelserien ”The elder scrolls”. Bethesda och deras moderbolag Zenimax Media har stämt svenska spelstudion Mojang på dessa grunder, men har nu fått nobben av svensk domstol.

Det betyder att Mojangs digitala kortspel kan fortsätta att använda sig av namnet ”Scrolls”.

”Jag är väldigt glad”

”Vi vann det preliminära åläggandet! Zenimax/Bethesda kan fortfarande överklaga beslutet, men jag är väldigt glad”, skriver Markus Persson på Twitter.

Mojangs medgrundare Jakob Porser är även han överlycklig, och tackar det svenska rättsväsendet på Twitter:

”Den svenska domstolen verkar fungera! ’Scrolls’ kommer att fortsätta att heta ’Scrolls’!”, skriver han.

Vill göra upp i ”Quake III”

Det här är dock bara den första ronden i målet. Stockholms tingsrätts beslut innebär i första hand att ”Minecraft”-skaparna inte kan eller ska beläggas med vite för sitt användande av titeln ”Scrolls”.

Det slutgiltiga domslutet är inte taget än.

På sin Twitter påminner Persson sina läsare om att han ursprungligen ville avgöra tvisten med en ”Quake III”-match, och att det inte är för sent för den än.

”Hur det här än går så borde vi fortfarande köra den där ’Quake’-matchen.”

Jonas Högberg