”Svåra spel är en sjukdom”

SPELA

Johan Martinsson: Det
är inte fint att välja Easy

Jag väljer Easy och jag skäms inte för att säga det.

Johan Martinsson.

Det som förvånar mig mest är att jag aldrig har tänkt på det förut.

Här har jag suttit och svurit åt ”Bioshock”, ”Mass effect”, ”Uncharted 2” och ”Deadly premonition”. Här har jag suttit och upplevt små glimtar av vad spel kan vara – små glimtar av varför ingen berättarform är lika spännande som den interaktiva – bara för att se dem drunkna i ett regn av kulor.

Alla dessa jävla strider! Alla dessa förbannade fiender!

Behövs förbud

Om jag kunde så skulle jag införa förbud och regleringar – ”vill ni berätta en historia med ert spel? Allright, då får det innehålla maximalt 5 strider. Var inte ledsna, det kommer bara att göra spelet bättre”. Sedan skulle jag luta mig tillbaka och titta på när spelbranschen till slut – efter att ha tvingats byta ut det mest slentrianmässiga och billiga och trötta av alla spelmoment – äntligen börjar leva upp till sin narrativa potential.

Men jag kan inte införa förbud och regleringar.

Jag kan bara välja Easy.

Easy är en gudagåva, och den enda anledningen till att jag inte tänkt på det förut måste ha att göra med prestige. Det är inte fint att välja Easy. Easy är mesigt. Easy är kanske till och med bögigt!

Inget botemedel

Men jag har hittat ett sätt att få alla dessa intelligensbefriande fiendemöten att klaras av på mindre tid, med mindre ansträngning och med mindre risk att behöva dö och upprepa hela den patetiska processen en gång till. Och den glädje jag känner över är värt alla öknamn i världen.

För att få uppleva minuter av det mest intressanta jag kan tänka mig brukade jag tvingas lägga ner timmar på något som tråkar ut mig fullständigt. Easy har åtminstone hjälpt mig slippa en del av den tristessen.

Och nej, det är förstås inget botemedel mot den sjukdom som spelmediet haft sedan födelsen, det är förstås ingenting som kommer att rena det förgiftade blod som rinner i dess vener och försvagar dess hjärta.

Men det lindrar åtminstone smärtan.

Johan Martinsson