Activision: Infinity Ward försökte sabotera ”COD”

SPELA

Nya turer i såpan: Modern warfare kan byta ägare

Rättsprocessen mellan den sparkade Infinity Ward-duon Jason West och Vince Zampella å ena sidan, utgivaren Activision å andra, har helt plötsligt förvandlats till ett ägandemål.

I potten? ”Modern warfare”-licensen.

Foto: OMSTRITT STRIDSSPEL Cirkusen kring ”Modern warfare” tycks aldrig ta slut.

Spelvärldens just nu största såpa rullar vidare. Den pågående fejden mellan de tidigare Infinity Ward-cheferna Jason West och Vince Zampella och deras före detta utgivare Activision blir bara bittrare och bittrare. ”Modern warfare”-utvecklarna sparkades i mars förra året, och svarade med en stämningsansökan. Activision kontrade med en egen stämning.

Sedan dess har målet bara växt. Så sent som förra månaden drogs även West och Zampellas nya utgivare, Electronic Arts, in i åtalet eftersom Activision hävdar att de ska ha uppmuntrat Infinity Ward-duon att sabotera utvecklingen av kommande ”Modern warfare”-spel när de fortfarande var anställda.

”Ni kommer inte bli sparkade”

Och nu får dramat ytterligare en vändning. West och Zampella hävdar att de har äganderätt till varumärket ”Modern warfare”. Enligt Gamespot, som har delgivits en kopia av rättsdokumenten, ska det ha funnits en muntlig överenskommelse mellan West/Zampella och Activision där de båda herrarna skulle komma att få större kreativ kontroll över ”Modern warfare”-serien.

West och Zampella ska dock ha uttryckt sitt missnöje över att den här överenskommelsen inte satts på pränt, och att det hela inte skulle gälla om de båda skulle komma att bli just sparkade.

Varpå Activisions VD Bobby Kotick ska ha svarat:

– Oroa er inte över det. Det finns inte en chans att ni blir sparkade.

Varumärket kan byta ägare

West och Zampella hävdar också att Activision började utveckla nya ”Modern warfare”-spel och andra ”Call of duty”-produkter i hemlighet redan när de båda fortfarande jobbade på Infinity Ward, och det är det här som kan komma att fälla avgörandet i rätten.

Om den kommande rättegången går West och Zampellas väg betyder det att de kommer att äga ”Modern warfare”-varumärket tillsammans med Activision, och alltså ge dem fria tyglar att släppa egna spel i den gigantiska spelserien.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg