Vårens 10 tyngsta spel

1 av 10 | Foto: VÅRENS SPELHJÄLTE Link är tillbaka i nytt "Zelda"-äventyr till Gamecube. Och som han ser ut rena seriehjälten!
SPELA

1. The Legend of Zelda: Wind waker

GAMECUBE

Lille alvpojken Links äventyr har förtrollat ända från det första spelet i mitten av 80-talet. Nu är Link tillbaka – skarpt tecknad i 3D-tekniken ”cel-shading” med mycket välgjorda animationer och charmiga ansiktsuttyck. Kontrollsystemet känns igen sedan tidigare. Klockrent. Ett mycket engagerande och klurigt äventyr närmast garanteras den 3 maj.

2. Metroid prime

GAMECUBE

”Metroid” var en 80-talsklassiker till Nintendos tv-spel. Nu är den kvinnliga rymdhjälten Samus tillbaka i lite annorlunda form. Tidigare sprang hon sidledes och pepprade aliens – nu är spelet i så kallat ”förstapersonsperspektiv”. Du ser farorna genom hennes ögon – eller snarare läckert reflekterande rymdvisir. Kluriga problem och utmanande action med originell stämning. Elektriskt sprakande högteknologi och organiska, uråldriga livsformer. Kommer 21 mars.

3. Devil may cry 2

PLAYSTATION 2

Explosiv uppföljare till det allra tyngsta och mörkaste actionspelet till Playstation 2. Råcoole hjälten Dante i än mer ursinnig kamp mot demonerna. Till hjälp: dubbla pistoler som kan siktas mot olika monster, och mer avancerade, akrobatiska rörelser. Dessutom får han sällskap av Lucia, hyperfarlig femme fatale med blixtrande svärd. 28 mars.

4. Rainbow six: Raven shield

PC

”Rainbow six” startade trenden med taktisk militäraction. I tredje delen återges thrillerförfattaren Tom Clancy’s specialstyrka med hisnande detaljrikedom. Nya spelet ska vara lite rappare och den omständiga planeringsfasen före uppdragen kan skippas. Kamraterna kommenderas med musen och enkla menyer anpassade efter situationen. Släpps 20 mars.

5. Primal

PLAYSTATION 2

Ett actionäventyr som växer för varje gång vi ser det. Jen förlorar sin pojkvän – in en annan dimension. I sökandet möter hon den torrt charmige demonen Scree och får själv kraft att förvandla sig till allt mäktigare monsterformer. Det udda paret hjälps åt för att lösa pussel och fajta fiender. Snygga ”Primal” verkar också bli ett gediget och varierat, välberättat äventyr. Släpps april.

6. Freelancer

PC

Historiens längsta produktion. ”Wing commander”-skaparen Chris Roberts började snickra på ”Freelancer” i början av 1997! Den 12 mars slungas vi till slut ut bland glittrande stjärnor. Som rymdskeppskapten blir vi upptäckare, handelsmän, agenter eller beryktade pirater.

”Freelancers” födselvåndor märks. Grafik och spelkonstruktion är smått dammiga. Men förebild är som du förstår klassiska ”Elite” (underbart!) och mycket möda har lagts på en bakomliggande story om rymdimperiers maktkamp. Och det är väl lockande tillräckligt?

7. Metal gear solid 2: Substance

PC & XBOX

Actionsuccén till Playstation 2 i utökad version. ”Metal gear solid 2” avgudas av många för sitt filmiska berättande, pampiga musik och råsnygga grafik – men avskys av andra för sina oändliga dialoger. Testa själv. Bonusnöje utlovas, men vänta dig inte för mycket. Varför förstöra stämningen med att låta hjälten Snake åka skateboard? Släpps 7 mars.

8. Championship manager 4

PC

Det blev som bekant ingen vanlig säsongsuppdatering i höstas av största managerspelet. I stället är det totalrenovering på gång. Ny teknik och grafik. Bland finesserna: i stället för textkommentarer spelar ny teknik upp matcherna ur ett fågelpers pektiv. 39 ligor från hela världen utlovas. Lite längre tid än väntat tog det också. ”CM4” skulle ha släppts i februari. Men nu är det försenat minst till slutet av mars.

9. Midtown madness X

XBOX

Svenska Digital Illusions kan det här med bilar. Det har vi sett i ”Rallisport challenge”. Och att vansinneskörning i stadstrafik är ruskigt kul vet vi sedan ”Burnout” och naturligtvis ”GTA”. Så även om ”Midtown madness”-serien numera känns aningens gäspig så har den potential. Och kollar du in Vipern ser du att göteborgarna diggar snygga åk. 9 maj.

10. The Sims online

PC

Alla tiders spelsuccé ”The Sims” (långt över tio miljoner sålda ex) blir onlinevärld. I stället för att övervaka ett dockhus med datormänniskor tar du själv rollen som en av ”simmarna”. Mer chattrum än ett spel. Snacka med andra och uttryck känslor med en rad olika gester och symboler. Utför tjänster och tillverka och sälj prylar. För pengarna kan du till slut bygga ditt eget hus. Kanske med digital sambo? Släpps 27 mars.

TUNGA PRYLAR

Loading... nu laddar vi inför vårens storspel! Henrik Rudin listar de tio tyngsta liren som snart exploderar i datorn eller tv-spelet. Dessutom är det revolution på gång Xbox och Gamecube ska liras på nätet och en råsnygg liten Gameboy ska ner i fickan.

Henrik Rudin