Fick våldtäktshot på Facebook - berättade för mammorna

avMatilda Nyberg

Den kända speljournalisten fick nog av alla våldtäktshot från unga tonårspojkar.

Då gav hon igen - genom att visa pojkarnas mammor vad de skrivit. Nu hoppas hon att fler ska förstå att sexuella trakasserier på nätet inte ska accepteras.

21-åriga Alanah Pearce från Australien är en ung, kvinnlig speljournalist som videobloggar och skriver om olika TV- och datorspel. Efter att hon mottagit ett flertal olika våldtäktshot på bland annat Facebook, bestämde hon sig för att göra något åt saken.

Först trodde hon att meddelandena kom från äldre män, men när hon insåg att avsändarna var betydligt yngre valde hon en annorlunda strategi. Hon spårade upp ungdomarnas mammor, och berättade för de vad deras söner skrev på nätet.

Hittills har hon bara fått svar från en av de fyra kvinnor som hon hört av sig till, men Alanah säger till The Guardian att det svaret var nästan identiskt med vad hon var ute efter.

Blev bestört

Mamman som svarat blev bestört, och skrev "herregud, den lilla skitungen. jag är så ledsen, jag ska prata med honom" (ungefärlig översättning). Alanah säger att hon själv hade tänkt exakt de orden, men inte velat säga det själv till pojken.

Bilden som Alanha Pearce la ut på Twitter har fått stor uppmärksamhet. Den har delats över 19 000 gånger, och favoritmarkerats av 32 000 personer. Själv säger Alanha att hon först inte ens tänkt lägga ut bilden på konversationen, men att när hon fick ett så bra svar ville hon dela med sig av det.

Bekämpar sexism

Pearce har tidigare försökt att bekämpa sexismen inom spelbranschen. 2013 skrev hon en blogg för spelsajten Kotaku, med titeln "30 Dagar av Könsdiskriminering". Där listade och kommenterade hon 10 stycken tweets hon fått som handlade enbart om att hon var kvinnlig speljournalist.