Spela

När tränaren ler – då lyder man

Av: 

Peter Ottsjö

SPELA

Betyg: 4 av 5 plusEA Sports active

Vi kan kalla henne Jenny.

Jenny är trettiofyra år och bor i en mellanstor svensk stad. Kärnfamiljs-idyll och mammaledighet, hon längtar efter att få måla om i sovrummet. Mimosa är ju årets färg.

Där har du spelindustrins stora älskling just nu.

Tvåbarnsmamman.

För något år sedan lanserade Nintendo en tryckkänslig balansbräda och spelet ”Wii fit”. Hemmet skulle återigen bli ett surrogatgym, som ett eko från åttiotalet då vhs-kassetter med Jane Fonda blandades med ”Indiana Jones” och ”Die hard” under tv:n.

Tjugo miljoner sålda ”Wii fit” senare har Jenny blivit en uttalad målgrupp – en ”exergamer” – som fler än Nintendo vill tjäna pengar på.

Mäktiga Electronic Arts till exempel. Och ”EA Sports active”, deras hemmagymdebut, är riktigt bra.

Så bra att man står ut med att känna sig som en statist i en Susanne Lanefelt-

video. För det kan man förstås inte undgå: förutom Wii:s rörelsekänsliga kontroller måste man nu också använda både stretchband och kardborreband. Balansbrädan är kompatibel, men behövs inte.

Men det är glömt tio minuter in i ens introduktionspass, då när de första svettdropparna träffar ekparketten. Den virtuelle tränaren på tv:n förklär sin fitnesstyranni med ett brett leende och peppande klichéer. Och jag vet inte hur det är med Jenny, men jag lyder. Nästan mest för att man är så trött att man inte orkar protestera mellan boxningen, löpningen eller styrketräningen. Men också för att en kaloriräknare hela tiden ger omedelbar payoff på ens vedermödor. För tio år sedan var det ”Final fantasy” som fick spelarnas hjärtan att slå, nu är det ”EA Sports active”.

Jenny kan, om hon vill, låta spelet hålla henne i ett månadslångt järngrepp där konditionsövningar varvas med styrka fyra, fem dagar i veckan. Eller strunta i det och skräddarsy sin egen rutin. För varje avslutat pass kan hon dessutom svara på frågor om sina kostvanor och följa hur stora kliv hon tagit mot att nå sina mål.

Jo, det är onekligen som marknadsföringen skrävlar om: Jenny har fått en egen personlig tränare, för ungefär samma kostnad som en månad på Sats. Och workouten lär inte stanna där: Electronic Arts har planer på att släppa nedladdningsbara paket med fler övningar framöver.

Jag vet förresten inte om Jenny kollar på Oprah Winfrey på eftermiddagarna.

Men jag vet att Oprahs personlige tränare agerat rådgivare under arbetet med ”EA Sports active”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: