Youtube blockade feministisk kritik

SPELA

Anita Sarkeesian attackerad av meningsmotståndare

Foto: Feminist Frequency
Anita Sarkeesian

Portätteringen av kvinnor i tv-spel lämnar mycket att önska.

Det menar feministen och bloggaren Anita Sarkeesian som lanserat flera pedagogiska filmer på Youtube där kvinnliga stereotyper dissekeras.

Filmer som upprörda gamers gjort allt för att stoppa – vilket de nu kommit nära att lyckas med.

Förra året lanserade bloggaren Anita Sarkeesian en Kickstarter-insamling i hopp om att dra in pengar till en rad pedagogiska filmer om sättet kvinnor porträtteras i tv- och datorspel. Resultatet övertäffade hennes målsättning med enorm marginal. Sarkeesian bad om 40 000 kronor – det slutade med att 6968 ”backers” tillsammans bidrog med över en miljon kronor.

Anklagades för terrorism

Men reaktionerna från gamerpubliken var inte enhälligt positivt. Sarkeesian fick motta en rad hot på Twitter, Facebook och via mejl. Vissa gick längre än andra.

– Mina plågoandar gjorde en ddos-attack på min hemsida, försökte hacka min mejl och andra konton på sociala medier och försökte få mina Twitter- och Youtube-konton inaktiverade genom att rapportera dem som terrorism, hatpropaganda och spam, skrev Sarkeesian på sin blogg i juli förra året.

– De försökte förmedla mina personliga kontakter, inklusive adress och telefonnummer, på allehanda sajter och forum – däribland hatsajter.

Nya videon avblockerad

Sarkeesian lät sig dock inte avskräckas. För några månader sedan avtäcktes den första videon, och nu i veckan var det dags för den andra. I den avhandlas bland annat ”damen i kylskåpet”-allegorin, det i spel påfallande ofta återkommande temat att en manlig karaktär måste rädda en död kvinnas själ.

Filmen blockerades på Youtube kort efter att den lanserats. Sarkeesian noterar på sitt Twitter-konto att det var ett stort antal människor som rapporterat den till Google som olämpligt material. Men det verkar inte vara en uppfattning som delas av Youtube – nu återfinns den i sin helhet igen på videosajten.

Fortfarande återstår dessutom tio avsnitt av Sarkeesians videoserie.

Här kan du se det andra avsnittet av Anita Sarkeesians ”Tropes vs women in video games”.

Jonas Högberg