”Battlefield 4” får hård kritik i Kina

SPELA

Svenska succén anklagas för ”kulturell aggression”

1 av 5

”Battlefield 4” är ännu en framgångssaga för svenska utvecklaren Dice.

Men alla är inte imponerade.

Nu kritiserar en kinesisk militärtidning spelet för att ”misskreditera Kina”.

”Battlefield 4” får hård kritik i Kina. Enligt Gamespot har den kinesiska militärtidningen Zhongguo Guofangbao gått till angrepp mot det svenska spelet i sin ledare. Bland annat menar man att spelet ”misskrediterar Kina” och ”förvanskar sanningen med uppsåtet att förleda unga människor”.

”En gimmick”

I ”Battlefield 4” återfinns en rebellisk kinesisk general som planerar att ta makten i landet. Följaktligen tvingas amerikanska och kinesiska styrkor samarbeta för att avvärja en politisk kris.

Något som inte uppskattas av Zhongguo Guofangbao.

– Tack vare Kinas allt större nationella styrka råder allt fler hotbildningsteorier utifrån, vilket gett utländska företag incitament att inkludera konflikter mellan Kina och USA i sina spel som en gimmick för att skapa uppmärksamhet.

”Motarbeta spelmedia”

Tidningen låter även Ma Zhengang, vd för China Public Diplomacy Association, uttala sig. Han anser att Kina måste ”resa sig mot västs förutfattade meningar om landet” och ”motarbeta den spelmedia som porträtterar Kina i dålig dager”.

Ledaren konstaterar att användandet av spel ”som ett sätt att misskreditera ett land sett utifrån andra länders perspektiv är en sorts kulturell penetration och aggression”.