Nu drar världens största datorfest i gång – i Småland

avAlfred Holmgren

Dreamhack sätter nya rekord

Världens största datorfestival äger inte rum i Los Angeles, Söul eller Tokyo.

Utan i – Jönköping.

Och i år fortsätter Dreamhack att slå alla rekord. Sina egna rekord, vill säga.

Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
I fyra dagar varje sommar och vinter förvandlas mässhallarna i Jönköping till ett gnistrande hav av datorskärmar. I dag är det dags igen.

Det började i underjorden.

I källaren under Västerdalarnas gymnasieskola i Malung, för att vara exakt. Det var tidigt 90-tal och några kompisar bestämde sig för att arrangera en datorträff. Som snabbt förvandlades till ett årligen återkommande lan – och ground zero för den svenska nördkulturen. Unga killar kopplade ihop sina datorer för att tävla i ”Quake”, mäta sina kreativa krafter och tanka i sig Jolt cola. Evenemanget lyckades rida på datorboomens chockvågor, och 1994 kom ett tydligt kvitto på att man var på rätt spår. Då fick man nämligen flytta till skolmatsalen.

Idag är Dreamhack – som numera förfogar över 45 000 kvadratmeter i Jönköpings gigantiska Elmiahallar – världens största datorfestival. Med start idag förväntas 20 000 deltagare i alla åldrar, från världens alla hörn, av alla kön (inklusive transvestiter – dragshow-tävlingar har förekommit) vallfärda till Jönköping.

”Se det senaste”

– Dreamhack är oerhört uppskattat och imageskapande för Jönköping, säger Sten Norinder, näringslivschef på Jönköpings kommun. Företag i närområdet kan här se det senaste som händer bland ungdomar inom den betydelsefulla dator- och speltekniken. Och när besökarna upplevt Dreamhack ser de Jönköping som en intressant stad att söka jobb i.

It-jättar står i kö

Dreamhack påminner dock väldigt lite om en gigantisk arbetsförmedling. I fyra dagar varje sommar och vinter förvandlas mässhallarna till ett gnistrande hav av datorskärmar, flak med Jolt cola och datorer pyntade som julgranar. Utöver Sveriges fetaste internetuppkoppling kan besökarna roa sig med överklockningsmästerskap, spelturneringar med influgna proffs, föredrag, debatter och presentationer. Och nu är det nördarna som är kungar: såväl IT-jättar som EU-parlamentariker ställer sig i kö för att exponeras på Elmias mässgolv.

Man kan kalla Dreamhack många saker.

Men ”underground” är inte längre en av dem.