”Spel är inte mainstream”

SPELA

Heavy rain-skaparen sågar spelbranschen än en gång

David Cage gör spel som ingen annan.

Och det gör honom olycklig.

– Problemet är att vi befinner oss i en väldigt konservativ bransch, säger han.

David Cage har skapat ”Fahrenheit” och ”Heavy rain”, två väldigt annorlunda spel som lägger fokus på karaktärer, vardagsliv och relationer. Men det har inte varit en dans på rosor.

I en intervju med Develop riktar Cage skarp kritik mot spelbranschens ”besatthet” av fps-spel, samtidigt som han menar att spel aldrig kan komma att betecknas som mainstream på samma sätt som filmer eller tv-serier om vi fortsätter i samma hjulspår.

”Förstår bara simpla koncept”

– Varje gång man kommer till en marknadsavdelning med ett väldigt simpelt koncept, som att ”hjälten har tio vapen och går igenom 20 banor, och det finns en snöbana och en djungelbana och en sandbana och en vadsomhelst-bana, och det kommer bli så fantastiskt eftersom jag kan visa upp mer explosioner på skärmen än vilket annat spel som helst...” så fattar de direkt, säger Cage.

– När man går till dem med ett spel baserat på en story, eller ett spel som handlar om ett barn som blivit kidnappat, så tänker de ”herregud”. Det är väldigt svårt för dem att satsa på något som är ens vagt annorlunda.

”Du är ingenting”

Cage anser att shooter-genren håller på att svälja hela spelmarknaden, och att det helt enkelt inte finns några bra alternativ för alla de som inte vill skjuta på folk i spel.

– När jag pratar med folk på spelkonferenser så är det alltid någon som säger att tv-spel är mainstream, fortsätter han. Vet du vad, du är inte mainstream, du är en nisch. Du är en väldigt liten nisch. Du är ingenting. Titta på ”Farmville”. Titta på ”Wii fit”. De är båda närmare att vara mainstream.

– Titta på ”Avatar”. Titta på vilken film som helst. Titta på vilket tv-program som helst. Det är mainstream. Något är mainstream om mina föräldrar eller mor- och farföräldrar förstår vad jag refererar till.

David Cage arbetar i nuläget på ett helt nytt spel till Playstation 3. Han vill inte avslöja något om det, men han kan lova en sak – du kommer inte att kunna skjuta på någon i det.

Jonas Högberg