Spela

Spelgeniets nya ploj – 550 000 kr dyrt spelmaterial

Av: 

Jonas Högberg

”Fable”.
”Fable”.

SPELA

”Fable”-skaparen Peter Molyneux är känd för sina bisarra påhitt.

Frågan är om något framtida sådant kan komma att toppa hans senaste.

Nu vill han få dig att betala 550 000 kr för att du ska få hacka på en svart kub i ett virtuellt rum.

Peter Molyneux.

Peter Molyneux är ett av spelvärldens största affischnamn. Han har titlar som ”Populous”, ”Black & white” och ”Fable” på sitt cv. Men mest känd har Molyneux blivit för sina storslagna (men sällan infriade) löften och kreativa idéer.

Och nu när demondesignern lämnat spelföretaget Lionhead och startat eget i form av studion 22Cans tycks det inte längre finnas några gränser.

I Molyneux senaste spel, ”Curiosity”, kommer alla potentiella spelare att samlas i ett och samma virtuella rum. I rummet finns en svart kub. Målet är att tillsammans slå sprickor i kuben i hopp om att slutligen lyckas förstöra den helt. När det sker kommer något ”helt fantastiskt, helt unikt” att ske, som Molyneux själv säger i en artikel på New Scientist. Kruxet är att bara den som slår det sista slaget kommer få se detta otroliga.

22Cans kommer sedan att analysera experimentet och se hur ”svaret” kommer sprida sig i sociala medier.

Men det kanske mest iögonfallande är att spelarna även kommer ges chansen att ”fuska” i spelet genom att köpa redskap som stärker deras slag. De billigaste varianterna kostar en spottstyver, men vill man köpa diamantmejseln – som det bara finns ett enda exemplar av – tvingas man punga ut med 550 000 kr.

- Det är en vansinnig summa pengar, erkänner Molyneux. Men det här är inte ett sätt för oss att tjäna pengar; det är ett psykologiskt test kring monetarisering.

Kan ren nyfikenhet driva en spelare, eller ett syndikat av spelare som sammanstrålar genom sociala medier, att köpa diamantmejseln? Det hoppas Molyneux få veta.

Tanken är att ”Curiosity” ska vara det första av 22 experiment. Slutresultatet ska agera grund för Molyneux nästa stora spel som förväntas släppas om två år.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert: