Publicerad:

Varning för cybertjuven

Publicerad:

Brott i onlinespel – rena
barnleken för kriminella

WORLD OF CRIMINALITY ”World of Warcraft” är ett av spelen som utsätts för mest bedrägerier.

Onlinespelvärlden är under ständig attack från enorma grupper av ljusskygga individer. Den illegala handeln med virtuellt gods blomstrar. Men hur gör man för att skydda sig?

– Det gör ingen skillnad vilket spel du väljer, fuskandet är alltid lika gammalt som spelet självt.

Christian Funk är Virusanalytiker på företaget Kaspersky Labs, och han har valt att fokusera sitt arbete på sociala medier och internetbedrägerier. Christian har skrapat lite på den smutsiga yta som ligger ovanpå ett hav av mörk cyberbrottslighet. Kontostölder, illegal handel med virtuellt gods, trojaner och rent bedrägeri. Listan över brott kan göras lång.

Säkert brott

Med så många olika forum, spel och marknader är det omöjligt att uppskatta den totala volym av den här sortens cyberbrottslighet. Christian valde att undersöka auktionssajten Ebay, och enbart fokusera på försäljning av ”World of Warcraft”-konton och spelvaluta. Utslaget över ett år såldes ”WoW”-guld för två miljoner euro – och konton för närmare 12 miljoner euro.

– För den kriminelle är det här en väldigt säker form av brottslighet, säger Christian. Du kan ju själv tänka dig vad som händer om du går till polisen och försöker anmäla ett digitalt svärd som stulet...

Sunt förnuft räcker långt

De största, renodlade e-sportspelen drabbas sällan av den här sortens bedrägerier. I spel som ”Counter-strike” och ”Starcraft II” finns inget virtuellt gods som kan ge fördelar för den som innehar det. I spel där rustningar, vapen och uppgraderingar följer med från match till match är det en annan sak. Det här är fördelar vissa människor kan tänka sig att betala för.

Så hur gör man för att försvara sig?

– Det handlar väldigt mycket om sunt förnuft, menar Christian. Följ instruktioner och håll programvara och operativsystem uppdaterade så är du mer eller mindre säker.

Ju större spel desto större chans att de cyberkriminella siktar in sig på just det, och enligt Christian Funk kan ”Diablo 3” komma att vara nästa spel att drabbas.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Michael Gill

Publicerad:
Publicerad: