Microsofts hemliga idé: köpa Nintendo

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Teknikjättens galna planer för att utmana Playstation

1 av 3
Xbox.

Skänka bort den första Xbox helt gratis – och köpa upp hela Nintendo.

Det är några av de uppseendeväckande idéer som Microsoft dryftade för att utmana Playstation 2 i början av 2000-talet.

2001 gav sig Microsoft in i spelvärlden på allvar. Då släppte nämligen teknikföretaget sin första riktiga spelkonsol i Amerika: Xbox.

Konsolen kunde inte konkurrera med den omåttligt populära Playstation 2, men såldes ändå i 24 miljoner exemplar världen över.

Ville utmana Mario

Frågan är dock hur resultatet i konsolkriget hade sett ut om Microsoft följt sin ursprungliga plan – och skänkt bort Xbox helt gratis till kunderna.

Enligt ”Oddworld”-skaparen Lorne Lanning var det med denna plan som teknikjätten lockade Lanning och hans spelstudio Oddworld Inhabitants att göra spel till Xbox. I en intervju med Gamesindustry berättar Lanning att Microsoft ville ha en utmanare till Mario – och att man trodde att Oddworld Inhabitantss kunde skapa ett sådant spel.

”Ni kommer vinna”

– Det var därför de kom till oss, säger Lanning. De sa att ”Vi tror att ni har något som kan konkurrera med Mario och vi tror att Mario är det som vi måste slå. Vi vill ha den publiken. Vi älskar ’Oddworld’-spelen, så varför hänger ni inte med oss? Och vi kommer kanske att ge bort konsolen.”

– Så då sa vi ”Okej, om ni planerar att ge bort konsolen gratis så kommer ni att vinna. Om ni kommer att vinna så vill vi vara med.”

”Nämn en dålig idé...”

Gamesindustry tog kontakt med Xbox-skaparen Seamus Blackley för att verifiera historien, och fick då höra att vissa på Microsoft inte bara velat skänka bort konsolen – utan även låta den agera trojansk häst för Windows. Andra ville att maskinens primära syfte skulle vara att spela filmer, eller försökte lansera tanken att alla spel skulle vara utvecklade av Microsoft själva. Ytterligare någon annan yrkade på att Microsoft helt enkelt skulle köpa upp Nintendo.

– Säg vad som helst, nämn en dålig idé och det var något som vi tvingades ta itu med, säger Blackley.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN