– Vi vet att vi gjorde många fans besvikna

Publicerad:

SPELA

EA Sports berättar hur de vill vinna tillbaka förtroendet med NHL 16

1 av 5

Förra året rasade fansen mot EA Sports när ”NHL 15” släpptes och viktiga funktioner och spellägen saknades.

I år har de varit en starkt påverkande faktor i utvecklingen av ”NHL 16”.

– Vi vet att vi gjorde många fans besvikna, men det har gett oss chansen inkludera deras feedback i år, säger Dean Richards på EA Sports i en exklusiv intervju med Spela.

Dean Richards, EA Sports.
Dean Richards, EA Sports.

Vi måste börja med att prata om fjolårets stora debacle. Ni tvingades utelämna populära spelläget EA Sports Hockey League i ”NHL 15” till Playstation 4 och Xbox One. Hur kom det sig? Var det dålig planering från er sida?

– Nej, det var… En av de saker vi behövde göra förra året var att lära oss de nya konsolerna. Vi hade tolv månader på oss, vilket kan låta som lång tid, men det är det inte när vi måste generera alla features på nya konsoler. Vårt mål var att se till att gameplayet och presentationen var solitt, och där var vi tvungna att börja från början. Allt handlade om övergången från de gamla konsolerna – som vi jobbat på i åtta år – och då kom spelkänslan i första hand. Vi vet att vi gjorde många fans besvikna när det gäller vissa spellägen, men det har å andra sidan gett oss chansen att närma oss våra fans mer än någonsin och inkludera deras feedback i det nydesignade EASHL-läget för ”NHL 16”.

”Åkt hem till fansen”

Ser du EASHL-lägets återintåg som en viktig comeback för EA Sports?

– Jag vet inte. Är det en comeback? Vi ser på allt det här år för år. Jag måste verkligen betona hur kul det varit att arbeta med fansen. De är superpassionerade, vi är superpassionerade – vi är baserade i hockeytokiga Kanada – och jag menar, vissa kanske skulle se det som en comeback, för oss handlar det bara om att kunna bygga vidare på det vi en gång startade.

Hur har ni integrerat fansen i produktionen då? Har det skett via forum, har vissa fått besöka era kontor, hur har det sett ut?

– Vi har nått ut till våra fans via våra många sociala kanaler, vi kan läsa av hur folk spelar online via telemetri, men vi har också åkt hem till folks hus och sett dem spela, sittandes bredvid dem i soffan. Dessutom har vi bett vår community, hardcorefansen, att välja ut en grupp spelare som kommer till vårt kontor i Vancouver med jämna mellanrum för att ge oss feedback. Faktum är att vi kommer ha vårt sista möte nästa vecka. De här personerna har bland annat hjälpt oss finjustera balansen i EASHL-betan.

Håll Sedinarna glada

En intressant ny aspekt i ”NHL 16” är att man måste ta hänsyn till spelarnas välbefinnande i spelläget Be a GM.

– Ja, precis. Vi är ju baserade i Vancouver och som du kanske vet spelar Sedin-tvillingarna för Vancouver Canucks. Om du skulle byta bort en av dem skulle den andre bli en mycket sämre spelare. Och skulle han sedan återvända mot slutet av säsongen skulle det vara en stor positiv boost. Eftersom de är så tajta är det dumt att dela på dem. Så visst måste du ta hänsyn till deras välbefinnande. Om de inte är lyckliga kommer de inte att prestera lika bra. Som manager har du ett par olika alternativ att välja mellan för att få dem att må bättre. Peppa dem aggressivt och vissa tar sig samman medan andra kanske bara mår sämre. Det handlar om att känna sina spelare, hur de reagerar på dig, hur de reagerar på andra spelare. Du kanske tänker att du gjort ett kap när du bytte bort den spelaren, men i själva verket kanske du gjort ditt lag sämre om han klickade med många av de andra spelarna.

Vill öppna spelarnas ögon

Ni har även inkluderat ett träningssystem som hjälper spelaren att förstå sina valmöjligheter ute på isen. ”Fifa 16” har ett liknande system, har ni samarbetat med ”Fifa”-teamet på något sätt?

– Ja, vi pratar alltid med varandra. Men vi lägger oss inte i varandras affärer när det gäller själva utförandet, hur vi implenterar vissa features. Där tror jag vi skiljer oss åt. Jag kan inte säga något om deras spel eftersom jag inte är en del av teamet som gjort det, men när det gäller vårt team var vårt mål med träningssystemet att öppna spelarnas ögon. Oavsett om man aldrig spelat ”NHL”-serien förut eller om man har hundratals timmar bakom sig så finns det en hjälpguide med relevanta råd. Spelaren kan designa hjälpguiden efter eget huvud, stänga av vissa tips, kanske bara ha assistans när det gäller skotten. Och ju bättre man är desto mer avancerade tips kommer man att få. Jag får till exempel bara avancerade tekningstips.

Vill öka inlevelsen

Vilka andra nyheter tycker du själv är de viktigaste?

– Oj! Tja, presentationsmässigt har vi gjort mycket för helhetsintrycket och inlevelsen. De lag som har maskotar har det i spelet, fansen kan bryta ut i autentiska sånger när de firar mål och… Är du bekant med The Green Men?

Nej.

– Det är två Vancouver-fans som klär ut sig i gröna, heltäckande kostymer, och spelar du en match på Vancouvers hemmaarena kommer de att stå bakom boxen i publiken och spexa.

– När det gäller gameplay-biten har vi försökt balansera alla delar ute på isen. Vi har försökt se till att alla positioner verkligen spelar roll, men vi har kanske lagt lite extra emfas på målvaktskontrollen, puckmottagandet och skridskoåkandet. Förr i tiden kändes det inte så bra när man åkte korta sträckor på isen, bara tog ett par steg, det har vi åtgärdat nu.

Kommer inte till pc

Det var länge sedan ett ”NHL”-spel släpptes till datorer. Kommer det någonsin komma en tid när serien återvänder till den marknaden?

– Vi har pratat om det, men jag kan givetvis inte kommentera huruvida det är en möjlighet. Just nu har vi inga planer på en sådan satsning.

Okej. Låt oss prata skägg.

– Ja! Absolut.

Växer de dynamiskt hela tiden?

– Bara i slutspelet. När du går in i menyn och väljer att sätta dit ett skägg på en spelare finns det en rakhyvel som visar hur långt det kan bli och skäggen kan bli ganska… vildvuxna. Börjar du slutspelet orakad och tar dig hela vägen till finalen så kommer skägget vara jättelångt.

Vilken svensk hockeyspelare tycker du har det bästa skägget?

Henrik Zetterberg får till ett ganska bra skägg, måste jag säga. Han har ett riktigt manligt skägg, haha. Det finns många andra, men Zetterberg är min favorit.

Missa inga spelnyheter!

Följ Nöjesbladet Spela på Facebook och Twitter!

Nyheter Recensioner Intervjuer Trailers

Publicerad: