Seg skräckaction för fans av tråkiga spel

Av: Alfred Holmgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Bärbara Dead space
är en dyr besvikelse

ACTION Det handlar helt enkelt om hur mycket man är beredd att stå ut med.

Vissa människor har redan utsett denna bärbara version av ”Dead space” till det bästa spelet i sin klass sedan ”Infinity blade”.

Jag säger inte att dessa människor har fel. Men de verkar vara väldigt stora fans av dålig kontroll, ful grafik och oinspirerad speldesign.

Skyll på ”Infinity blade”

Det Epic gjorde med ”Infinity blade” var att dra en linje i sanden och tvinga alla andra spel att sorteras in i kategorierna ”före” och ”efter”. Före ”Infinity blade” kunde jag till exempel ibland, om inte annat så av ren resignation, tolerera spel som lät pekskärmen emulera analoga spakar. Trots att hela spelvärlden kom överens om att det var en usel idé när ”Super Mario 64 DS” släpptes för sex år sedan. Och på tal om Nintendo DS så var det ungefär den nivån på 3D-grafiken jag kommit att förvänta mig av påkostade Iphone-spel.

Efter ”Infinity blade” känns det ungefär lika rimligt som att boka en charter till Egypten.

Omöjligt bli rädd

”Dead space” till Iphone och Ipad delar mycket med sina stationära storebröder – upplägget är i stort sett identiskt – men inte briljansen. Något annat var heller inte att vänta, eftersom det är utvecklat av ett helt annat team. Nästan ingen av de eleganta lösningar som präglade de första tre ”Dead space”-spelen (floppen ”Ignition” räknas inte) återfinns här, och de som gör det funkar sämre än någonsin.

Medan originalspelen tog ett simpelt koncept och filade på det tills det var fulländat – striderna och stämningen hör till exempel till genrens bästa – lyckas denna bärbara spinoff inte ens sticka ut nämnvärt i det överlag rätt ruttna spelutbudet till Iphone och Ipad, trots det höga priset. Det går inte att bli rädd, det går knappt att ha kul, att styra det i hektiska situationer är en mardröm. Det lever (med nöd och näppe) på att det har bra ljud och ser åtminstone godtagbart ut.

Jag skulle dock aldrig i livet rekommendera det om du är ute efter bra kontroll, snygg grafik och inspirerad speldesign.

Men då spelar du ju inte på Iphone till att börja med.

Publicerad: