Tre spelbara karaktärer – i ”Grand theft auto V”

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor mängd info om hajpade uppföljaren

1 av 12

Det dröjde flera år.

Men nu har Rockstar äntligen avslöjat massor av detaljer om superheta ”Grand theft auto V”.

Största överraskningen är att vi får spela som inte en, inte två, utan tre olika karaktärer.

Rockstar har varit extremt hemlighetsfulla. Men nu är det slut på alla dimridåer – i senaste numret av Game Informer berättar Rockstar detaljerat om ”Grand theft auto V”.

Det mest uppseendeväckande är att man inte längre spelar som en enskild protagonist, istället kommer vi att få bekanta oss med tre olika antihjältar när spelet släpps om ett drygt halvår. Den dödliga trion består av Michael (en pensionerad bankrånare som tvingas återgå till brottets bana på grund av sin frus shoppingvanor), Trevor (missbrukare och före detta stridspilot som har svårt att tygla sin vrede) och Franklin (ung lurendrejare som vill röra sig uppåt i världen med snabba medel).

Co-op ett frågetecken

Varje karaktär har egenskaper som är speciella för just den personen, samt en helt egen umgängeskrets. Spelaren kan i stort sett när som helst välja att byta mellan de tre protagonisterna, om man inte är ute på uppdrag – då ges man istället möjligheten att byta vid särskilda punkter i uppdragets upplägg. Det är inte i alla uppdrag som Michael, Trevor och Franklin kan samarbeta, men när möjligheten väl ges ska man kunna byta mellan dem för att ta sig an utmaningarna från helt olika perspektiv.

Om det här innebär att man kommer kunna spela igenom spelet i co-op är ännu okänt.

Enorm spelvärld

En annan detalj som fått många att lyfta på ögonbrynen är att Los Santos uppges vara en mycket större plats än ”GTA: San Andreas”,

och

Red dead redemption” – tillsammans.

– Geografin i trakten kring Los Angeles är spektakulär, menar Rockstar-chefen Dan Houser. Kontrasten mellan det ökenliknande södra Kalifornien, kustremsan från LA och en bit norrut, samt staden Los Angeles ger oss ett fantastiskt mikrokosmos av såväl olika kulturella som geografiska vibbar.

Spelaren kommer kunna utforska ett stort vildmarksområde, en militärbas och hela havsbottnen utanför Los Santos. Bland annat.

Vissa detaljer borta

Dessutom kommer den sorts slumpmässiga uppdrag som vi minns från just ”Red dead redemption” finnas med även i ”GTA V”.

Allt detta har dock medfört att vissa inslag från tidigare spel fått stryka på foten. Det är inte längre möjligt att utveckla romantiska förhållanden vid sidan av uppdragen. Dessutom kommer man, till skillnad från i ”San Andreas”, inte kunna gå upp och ner i vikt. Att köpa fastigheter står inte heller med på agendan.

I gengäld ska man dock kunna peka finger åt förbipasserande.

Jonas Högberg

Publicerad: