Spela

Nu utreder Röda korset krigsspel

SPELA

”Hett omdebatterat ämne”

Brott mot Genève-konventionerna? Nu utreder Röda korset huruvida olagligt våld i krigsspelen borde regleras. På bilden: ”Call of duty: Modern warfare 2”.
Brott mot Genève-konventionerna? Nu utreder Röda korset huruvida olagligt våld i krigsspelen borde regleras. På bilden: ”Call of duty: Modern warfare 2”.

När spel skildrar moderna krig är våld mot civila, övervåld och skyddade landmärken som sprängs i småsmulor närmast vardagsmat.

Nu funderar Röda korset på om det kan vara läge att se till att även spelen håller sig till de verkliga krigens regler.

Är krigsspelen för våldsamma?

Kotaku rapporterar att Röda korset, världens största humanitära organisation, nu undersöker huruvida det vore önskvärt att även spel håller sig till de regler som gäller i krig, och som tagits fram i Genève och Haag.

Det är Röda korsets internationella kommitté som debatterat denna fråga under veckan som gått, då organisationens 31:a internationella konferens gått av stapeln i Schweiz.

– Alltjämt som organisationen arbetar intensivt med att främja den internationella humanitära lagen över hela världen finns det en publik bestående av ungefär 600 miljoner spelare som kanske bryter mot IHL (international humanitarian law) virtuellt, står det i tillställningens beskrivning.

Undersökte ”Battlefield”

– Exakt hur tv-spel påverkar individer är ett hett omdebatterat ämne, men för första gången diskuterade organisationens medarbetare vår roll och vårt ansvar att agera mot eventuella överträdelser mot IHL i tv-spel.

Idén att undersöka krigsspelens roll och möjliga ansvar kommer ursprungligen från Genève-baserade organisationen Trial, som hjälper till att stävja internationella brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

2007 publicerade Trial en rapport som undersökte om den internationella humanitära lagen respekteras i spel. I projektet tittade de på hur gamers tog sig an spelserier som ”Call of duty”, ”Battlefield” och ”Rainbow six”, och om utvecklarna hade gjort några försök att förhålla sig Genève- och Haag-konventionerna. Det mest överraskande med rapporten, enligt Trial, var inte att spelarna hela tiden bröt mot IHL – utan att reglerna knappt existerade.

”Simulerar tortyr och avrättningar”

– Den totala frånvaron av regler eller sanktioner är förbluffande: civila eller skyddade objekt som kyrkor eller moskéer kan attackeras helt straffritt, i scener som ska föreställa förhör är det möjligt att tortera, förnedra eller behandla fången omänskligt utan att bestraffas för det, och lagvidriga avrättningar simuleras, står det i rapporten.

Och precis som Trial hoppades då, finns möjligheten nu att Röda korset beslutar sig för att försöka påverka utvecklare eller regeringar att applicera de gällande krigsreglerna i spelen. Röda korset är visserligen en privat humanitär organisation, men dess kommitté anses vara den internationella humanitära lagens beskyddare.

Någon gång under de kommande veckorna ska Röda korset delge allmänheten sin hållning i frågan.

Jonas Högberg

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela