Spela

Veckans bästa mobilspel

SPELA

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

Spela listar varje vecka de tio mest populära Iphone-, Ipad- och Android-spelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan löper vi amok i sällskap med frihetstörstande hundar, piskar oss blodiga i ett svårt strategispel, skyddar kraschtestdockor från allsköns elände, sprider virusinfektioner och bygger upp en världsomspännande flygplansflotta.

VECKANS GULDKORN

Betyg: 4 av 5 plus

Pocket planes

Iphone/Ipad (Gratis)

Pling!

”Alla dina plan har landat.” Så lyder begärets lockrop.

Jag kastar mig efter min Iphone och startar ”Pocket planes”. Planen i min pixliga flotta har anlänt till sina destinationer i Europa. Snabbt letar jag upp nya kunder. En tärd gammal man som vill flyga till Bergen från Bordeaux. Någon som vill skeppa golfklubbor till Cordoba. Jag streckar upp rutterna och skickar iväg planen. Snart har jag levlat upp igen. Då kan jag äntligen låsa upp en ny flygplats. Kanske blir det Stockholm.

Eller så använder jag pengarna till ett nytt flygplan. De varierar kraftigt i storlek. Vissa är små, klarar inga längre sträckor, måste mellanlanda hela tiden – andra är jättestora, tar fler passagerare, flyger mellan kontinenter. Jag längtar efter min första transatlantiska flight.

Dit är det ännu långt kvar. Men här är det resan som är målet. Och aldrig har det varit tydligare än med ”Pocket planes” som helt och fullständigt satt sina klor i mig.

Pling!

VECKANS HARDCORESPEL

Betyg: 3 av 5 plus

Plague, inc

Iphone/Ipad (7 kr)

”Plague, inc” är det första spelet som fått min flickvän att tycka genuint illa om mig för att jag spelar det. Och visst känner jag mig som ett rövhål. Jag har ju precis utrotat hela mänskligheten. Tur i alla fall att jag hade ganska kul när jag gjorde det.

Man är alltså ett virus, en pest. Vars mål är hundraprocentig spridning. ”Plague, inc” börjar med att man får välja ett land som smittan ska utgå från. Om man börjar i ett fattigt land sprids eländet givetvis snabbare eftersom det inte har samma sanitära eller medicinska möjligheter som ett i-land, å andra sidan bör det också vara ett land som många reser till och från – smittan ska ju lyckas ta sig vidare till andra länder också.

På världskartan ploppar det snart upp smittosymboler som man ska peta på. Det ger poäng som man sedan kan spendera på att utveckla viruset, göra det mer resistent, luftburet och till slut – dödligt.

Så länge ditt samvete inte stoppar dig, låt ingen annan göra det. Spela ”Plague, inc”, och gör det gärna med ett rått skratt.

VECKANS CASUALSPEL

Betyg: 3 av 5 plus

Dummy defense

Iphone, Android (7 kr)

Kraschtestdockor är skapade för att gå sönder, det minns vi 80-talister inte minst tack vare Crash Test Dummies-leksakerna. ”Dummy defense” går dock emot strömmen – här är det nämligen meningen att vi ska skydda den lätt nervöse dockan Melvin från exploderande bomber, rullande stenbumlingar och tunga tryckpressar.

Det sker genom att bygga upp murar, tak och andra konstruktioner på ett rutnät. Och eftersom varje objekt man använder sig av kostar pengar ska man även försöka göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Befinner sig Melvin redan i ett hål kanske det räcker med några smart placerade träplankor för att skapa ett robust tak, men ute i det öppna blir det genast svårare.

Visst förvandlas man till Arga snickaren med jämna mellanrum, men för det mesta känns ”Dummy defense” som en rofylld och munter snickarsemester.

Unna dig den.

VECKANS DYRGRIP

Betyg: 4 av 5 plus

Autumn dynasty

Ipad (38 kr)

”Autumn dynasty” är ännu ett medeltida realtidsstrategispel, och gör inget större väsen av sig när det gäller spelmekaniken, upplägget eller handlingen. Men det är ruggigt svårt, har en ”Okami”-minnande tuschestetik och är dessutom optimerat för Ipadens tryckskärm. Att ringa in enheter och fösa dem framåt med en enkel svepning är kittlande lätt.

Det finns bara fem olika enheter: bågskyttar, svärdsmän, pikmän, ryttare och katapulter. Sten, sax, påse-principen används som så ofta förut i strid, enheterna rör sig därtill olika smidigt i skog och mark och har även vissa specialegenskaper. Pikmännen kan använda skogen för bakhåll mot patruller, ryttarna sätta eld på fiender, svärdsmännen lägga ut dimridåer. Och så vidare.

”Autumn dynasty” känns inledningsvis som en lättviktare, men bara växer och växer efter de första stapplande uppdragen. Det är variationsrikt, vackert och väldigt roligt.

VECKANS GRATISSPEL

Betyg: 3 av 5 plus

Off the leash

Iphone/Ipad (Gratis)

I ”Off the leash” har den nya poliskommissarien utfärdat ett förbud mot alla hundar. Varenda en ska fångas in, och det verkar gälla såväl lösdrivande byrackor som tävlingshundar.

En hund har dock sprungit sig fri och inlett en vansinnesfärd genom staden. Genom att vinkla telefonen till höger och vänster kan man hjälpa den att samla in mynt och mat, och framför allt – att befria andra hundar i farten. Snart har man ett helt koppel hundar som rusar framåt okontrollerat. Hundarna försvinner om de råkar krocka med något, därför finns även möjligheten att skapa ett lite mer ordnat led genom att hålla ett finger mot skärmen. Det innebär dock samtidigt att man förlorar fart och ger de jagande poliserna chansen att knappa in.

Och det vill man till varje pris undvika. Tillvaron i ”Off the leash” är knappast en avkopplande sådan – snarare hektisk, flippad och anarkistiskt underbar.

Iphone-toppen

1. Where’s my Perry?

2. Snille – det stora frågespelet

3. Affliction: Zombie rising

4. Angry birds space

5. Kingdom rush

6. Score: Classic goals

7. Where’s my water?

8. Lego Harry Potter: Years 5–7

9. Fifa 12

10. Temple run: Brave

Ipad-toppen

1. Fifa 12

2. Lego Harry Potter: Years 5–7

3. Where’s my Perry?

4. Real racing 2 HD

5. Toca train

6. Lego Harry Potter: Years 1–4

7. Kalle Kunskap förskolan

8. Air mail

9. Asphalt 7: Heat

10. The amazing Spider-man

Android-toppen

1. Rumble

2. Wordfeud

3. Cut the rope

4. Sprinkle

5. Where’s my water?

6. Temple run: Brave

7. Oscura

8. Hugo retro mania

9. Angry birds space

10. Broken sword: Director’s cut

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela