Ett slagskott som knäcker jätten

1 av 2
SPELA

Speljätten Electronic Arts stora dominans på sportspel utmanas från alla håll just nu. I fotboll har man blivit omsprungna av ”Pro evolution soccer”, i amerikansk fotboll av ett par spel – och i ishockey av Segas ”ESPN NHL 2K5”.

Men det ska direkt sägas att matchen är betydligt tätare i hockey än i de andra två kategorierna. ”NHL 2005” (EA) bjöd på ett underhållande lir när det kom i höstas, och Segas ”2K5” bjuder på nästan samma sorts hockey nu. Men ett par detaljer avgör till utmanarens fördel:

Taktiken. Det känns lite mer genomtänkt vad gäller speluppbyggnad och spelarrörelser (även om regeldelen verkligen behöver ses över).

Den högra styrspaken. En underbar liten finess som lagts till är att man kan spela fult med klubban genom att använda den högra styrspaken i backcheckningen. Vi som en gång i tiden var långsamma backar själva njuter.

Sedan finns det förvisso ett par saker som drar ned betyget också, som att det är rätt lätt att göra mål i grundinställningen, men en vinter som denna – då NHL ligger nere – bortser vi från det och njuter av spelmatchen.

Den som utmanaren vinner.

Jonas Bladh