Playstation 2 ut- klassade Xbox 360

SPELA

Gammal var äldst i svenska julhandeln

Det här skulle bli den stora julen för Xbox 360.

Men sex år gamla Playstation 2 utklassade allt motstånd i den svenska handeln.

– Jag tror det är en oerhört stor besvikelse för Microsoft, säger Jens Alex, vd för Playstation-distributören Nordisk film.

Sony Playstation 2.

Sonys Playstation 2, som sålts i över 100 miljoner exemplar världen över, stannade på 29019 sålda maskiner mellan de intensiva veckorna 44-50.

Nästan tre gånger mer än nya Xbox 360, där 10682 konsoler lämnade butikshyllorna.

Jens Alex är överrumplad av succén.

– Vi trodde aldrig att den skulle sälja så här mycket . Playstation 2 gör ju sin sjunde jul nu. Och Xbox 360 är ju en ”nästa generations”-maskin. Det är helt fantastiskt. Socialt spelande, som ”Singstar” och ”Buzz” kommer att slå otroligt mycket. Det är samma med Wii. Det blir en större bred i spelandet, säger Alex.

”Finns ingen bra statistik”

Öjje Holt, försäljningschef på Microsoft, vänder sig något mot siffrorna.

– Idag finns ju ingen riktigt bra statistik, Manual har någorlunda siffror men de viktar ju också typ en 30-40 procent av marknaden. Jag vet ju vad vi har sålt under den här perioden. Det är i alla fall något mer än 10000 som du nämnde, säger Öjje Holt.

Men det är inte mer än 15000?

– Jag kan inte kommentera det. Men vi har nått våra försäljningsmål.

Men även om man räknar med en rejäl felmarginal så har ju PS2 sålt långt fler konsoler än Xbox 360. Men ni är ändå nöjda?

– Ja, det är vi. Vissa veckor är vi etta och ibland är vi tvåa. Men jag har klarat min budget under perioden och det är jag nöjd med.

Jens Alex tycker att säljsiffrorna stämmer ganska väl överens med verkligheten.

– Inte prick men plus minus 10 procent är jag helt övertygad om, säger han.

Wii, Nintendos nya spelkonsol, som släpptes i Sverige den 8 december, hann på två veckor säljas i 8649 exemplar – samtliga maskiner som Sverige blev tilldelade under den perioden.

Så här många spelkonsoler såldes i Sverige mellan vecka 44-50

Peter Ottsjö