Apple

Uppdaterade Apple TV inspireras av Wii

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Apples nya multimedia-box anklagas för plagiat

Tvärtemot vad vissa rykten påstått har Nintendo inte varit inblandade i utvecklingen av nya Apple TV.

Det har dock inte hindrat många från att anklaga Apple för idéstöld.

Inspirationskällan för den nya kontrollen är nämligen uppenbar: Nintendos succékonsol Wii.

Apple ger sig in i konsolmarknaden. Men de som förväntade sig en utmanare till Playstation 4 och Xbox One får tänka om. Nya Apple TV är mer av en konkurrent till Amazon Fire TV – och Nintendos nio år gamla Wii-konsol.

Precis som ryktena talat om har Apple utvecklat en wiimote-liknande fjärrkontroll med accelerometer, mikrofon och gyroskop.

Harmonix gör exklusivt spel

Apples kontroll har även en tryckskärm som till exempel kan användas för att simulera ett styrkors. Utöver detta har den även Siri-stöd.

Under gårdagens presskonferens visade teknikjätten upp ett exklusivt taktbaserat spel som ”Rock band”-utvecklaren Harmonix ligger bakom, kallat ”Beat sports”. Ett spel som redan jämförts flitigt med ”Wii sports”. Bland annat innehåller det ett färgglatt baseball-minispel där man försöker knocka monster med bollar.

Anklagas för idéstöld

Likheterna med Wii har inte gått spelarna förbi.

– Apple stjäl idéer, användaren ”decider-VT” på sajten Eurogamer.

– Säga vad man vill om Apple. Men man kan sannerligen inte påstå att de varit innovativa på sistone, instämmer ”Binba442”.

Utöver ”Beat sports” är en rad andra spel också på väg till Apple TV, däribland mobilsuccén ”Crossy road”, ”Guitar hero live”, ”Disney infinity”, ”Skylanders superchargers” och ”Geometry wars 3: Dimensions evolved”.

Kostar 1595 kr

Vanliga handkontroller med Apple TV-kompatibilitet kommer finnas att köpa separat. Det kommer även att gå att inhandla en Wii-liknande säkerhetsögla för fjärrkontrollen så viftande spelare inte råkar slänga in kontrollen i tv:n. Spelen kommer tillhandahållas digitalt via en särskild App Store.

Apple TV förväntas släppas i Sverige mot slutet av oktober. Enligt Macworld bör priset landa på 1595 kr för modellen med 32 gigabyte lagring, och 2095 kr för 64 gigabyte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Missa inga spelnyheter!

Följ Nöjesbladet Spela på Facebook och Twitter!

Nyheter Recensioner Intervjuer Trailers

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Harmonix

Playstation 4

Xbox One

Wii

Nintendo

Amazon