Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
MÅNDAG 31 JANUARI 2000
  

Ge bragdguldet
till Wislander

Bättre än så här blir aldrig idrott.
  32–31 till Sverige mot Ryssland efter två förlängningar av en EM-final som gör att till och med ord som klassiker, rysare, thriller, drama och bragd plötsligt känns futtiga.
  Något bragdguld blir det däremot inte för det här.
Text: Lasse Sandlin   
Peter Gentzel, Magnus Wislander, den allmänt förtalade Staffan Olsson och övriga hjältar får nöja sig med att ha vunnit en av de mest dramatiska matcher som spelats, oavsett sport.
  Det var dramatiskt som Sovjets basketseger mot USA i München-OS 1972 eller de amerikanska collegegrabbarnas hockeyvinst mot Sovjet i Lake Placid-OS 1980.
  Det var osannolikt som om Ingemar Johansson, när han i femte ronden låg golvad för andra gången av Floyd Patterson i Polo Grounds 1960, hade rest sig upp och själv knockat Floyd. Det var egentligen bara Ingos spasmer i benen som saknades.

MER OM HANDBOLLS-EM:
Målkung Wislander: Jag vågade inte tro på seger.
Målkung Gentzel: Det känns helt underbart.
Alla ville hylla guldmakaren Bengt Johansson Plusliga - med kommentar till alla spelare.
BARA I AFTONBLADET:
Stefan Lövgrens dagbok: Snart är detta historia - då ser vi fram mot OS.
Tyck till Här kan du skicka din egen hälsning till de svenska hjältarna.
  Här fanns i stället en annan kraft i både ben och armar, en förmåga att komma igen från ett hopplöst läge efter den sega första halvtimmen, där man inte lyckats stoppa de kluriga studspassningarna in till linjespelaren Eduard Moskalenko.
Vilket gäng! Svensk idrott när den är som bäst, byggd på sammanhållning, lojalitet och lagmoral.

Största upphämtningen
  
Två gånger var svenskarna helt uträknade: vid 9–15 i halvtid och vid 24–27 efter halva första förlängningen.
  Sverige ledde bara fem gånger: med 2–1, från 21–20 till 23–22, med 28–27, från 29–28 till 30–29 och till slut 32–31 – sedan Magnus Wislander med sitt tionde mål på 13 skott förflyttat oss till handbollens himmelrike.
  ”Slangen”, som han kallas, är en av sex spelare som funnits med under hela det enastående 90-tal som inleddes med VM-guldet i Prag 1990. Försvarsjätten som framåt var både spelmotor och bäste målskytt. I dag är han framåt i stället den effektive linjespelaren understödd av den fenomenale passningsspelaren Staffan Olsson, handbollens Magic Johnson. Staffan passade till tolv av Sveriges 32 finalmål, till åtta av Wislanders.
  I VM-finalen 1990 låg Sverige under med fyra mål (3–7) mot Sovjet och vände.
  I förra årets VM-final mot Ryssland i Kairo låg Sverige under med 6–10 efter en kvart och vände.
  Men ett så här stort underläge har svenskarna aldrig hämtat upp.

En av spelarna kan få medalj
  
Det var en stor bragdmatch, men något bragdguld kommer det inte att bli. Handbollen fick sitt bragdguld för EM-segern 1998 men belönades inte för fjolårets VM-guld. För att få medaljen en andra gång – som Björn Borg och Ingemar Stenmark 1978 – krävs nämligen att prestationen ska stå i absolut särklass.
  Handbollens möjlighet är därför en annan, ty nämnden har full frihet att som bragdman välja ut en enskild spelare i ett lag. Som en gång i tiden fotbollens Agne Simonsson och Ove Kindvall.
Mitt förslag är Magnus Wislander, spelaren som med sin spelintelligens roffar åt sig massor av bollar, som kan spela på vilken plats som helst och som mer än någon annan givit Bengt Johanssons landslag ett ansikte.
  
Ett annat namn vore förstås Peter Gentzel, målvakten som kom in efter 30 minuter och vände matchen, när ryssarna bara skulle gå in och spela andra halvlek på resultatet.

Fjärde generationen
  
Namnet Gentzel är intressant. ”Peter den store” är fjärde generationens kändis av denna Göteborgssläkt.
  Peters farfars far Ludwig ”Ludde” var skådespelare på Göteborgs Stadsteater, gjorde Kronblom på film och i radioserien ”Optimisten och Pessimisten” var han förstås Optimisten. Farfar Kai Gentzel var marknadschef på Volvoföretaget Bil&Truck och ordförande i Göteborgs Golfklubb, Sveriges äldsta, och pappa Bosse har basat på tv-sporten innan han, den gamle Gaisaren, nu hamnat som direktör i IFK Göteborg.
I dag firar man, men från och med i morgon är siktet inställt på det enda som dessa grabbar saknar.
  
På ett OS-guld i Sydney, något som skulle kunna få Magnus Wislander att likt en Björn Borg säga:
  – Det gör mitt liv som person och idrottsman fullbordat. Tack!

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT