Aftonbladet  
Aftonbladet sport  

Tisdag 9 december 1997

Loket: Han protesterade aldrig
- han var en riktig idrottsman


Leif ”Loket” Olsson.

Leif ”Loket” Olsson är en av Sveriges främsta handbollsdomare genom tiderna.
  Han har dömt OS-finalen 1972 - och ungdomsspelaren Roger ”Ragge” Carlsson.
  - Han var en riktig idrottsman.
  - Han protesterade aldrig och var den kille som allt cirkulerade kring, säger ”Loket”.

  ”Loket” följde ”Ragge” under hans tid som ungdomsspelare i Västra Frölunda.
  - Jag begriper det inte, jag lider så med hans familj. Han var oerhört omtyckt här i Göteborg, han oerhört snäll och en sådan brevbärare som alltid sprang för att vara snabb och samtidigt få träning. Han brusade aldrig upp och var aldrig tyken. Han var en riktig idrottsman.
Här är fler röster om ”Ragge”:
Claes Hellgren, 42, förbundskapten för
damlandslaget och bisittare i TV 4:

  - Det är oerhört tråkigt, men vi ska samtidigt minnas det han gjort. Jag minns starkt vår glädjemarsh mot världstoppen, som började med ett mål i sista sekunden och sedan dess har vi tillhört världens främsta nationer. När jag var lagkapten hade vi ett mycket nära samarbete, det var han som fick oss att träna riktigt hårt och det var han som kunde konsten att guida oss.
Mats Olsson, 37, fd landslagsmålvakt:
  - Jag är väldigt chockad, det är oerhört trist. Jag var med under alla hans år i landslaget och minns hans positiva framåtanda, hans energi och vilja som har fått svensk handboll dit den är i dag.
Bengt Johansson, 55, förbundskapten:
  - Jag beklagar det inträffade djupt. Vi träffades i söndags, Ragge och jag. Vi såg Sävehof-Kroppskultur tillsammans och vi skämtade om att det inte bara är jag som har jobbet kvar, att jag skulle till EM som förbundskapten och han som expertkommentator. Vi kom mycket bra överens och arbetade båda för svensk handbolls bästa.”
Erik Hajas, 35, spelare, Guif:
  - Fruktansvärt tragiskt. Jag satt i soffan då telefonen plötsligt ringde. ”Ragge” var en jävla bra människa. Det måste jag säga. Tyvärr är det sånt man aldrig säger då de lever, men så är det. Det är han som lagt grunden till hela handbolls-Sverige.
Tomas Simson, 49, handbollskommentator, Radiosporten:
  - Ragge och jag har kamperat ihop de senaste tio åren, sedan han blev expertkommentator för radiosporten. Så det här var en veritabel chock för mig.   - Han var en väldigt god vän, som det bara finns gott att säga om. Vänlig, ödmjuk, omtänksam, klok och han pratade aldrig illa om någon. Handbollen var en stor del av hans liv och ingen har betytt mer för sporten i Sverige.
Anna Carlsson
Mats Wennerholm

Läkaren berättar om kampen för ”Ragges” liv
Lasse Sandlin: Kan ett sånt rymligt hjärta verkligen sluta slå?

Aftonbladet på internet distribueras via