Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
GULDBOLLEN
  

1969: Tommy Svensson, Öster
Tommy Svensson.
Foto: ÅKE HÅKANSSON
Tommy Svensson hade milt sagt en tung börda. Hans far var Stig Svensson, Mr Öster. Spelare, ordförande sedan 1943 lagledare mellan 1946 och 1977. Men Tommy lät sig inte tryckas ned av bördan utan drevs av sin enorma viljestyrka. Han debuterade som elvaåring i Östers pojklag. Det sägs att han gjorde åtta mål i den matchen. Men i allsvenskan ansågs han för vek. Tommy köpte en skivstång och tränade. Morgon, middag och kväll lyfte han skivstången. Tommy Svensson hade återigen visat sin enorma viljestyrka. Problem med knäna gjorde att Tommy Svenssons karriär såg ut att vara över. Men med vilja, silvertrådar och nylon kunde Tommy Svensson komma tillbaka 1968 var han frontfiguren i vägen till SM-guldet.
   Men mest känd är antagligen Tommy Svensson som förbundskaptenen Tommy Svensson. Det var han som ledde Sverige till VM-brons 1994. men redan 14 år innan hade Tommy Svensson fått en utmärkelse i fotbolls-VM.
   Utanför Azteca-stadion uppfördes en staty av varje nations bästa spelare i turneringen. Sveriges representant blev Tommy Svensson.