Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
GULDBOLLEN
  

1976: Anders Linderoth, Öster
Anders Linderoth.
Foto: ROONY JOHANSSON
Spelstilen påminde om förre Guldbollen-vinnaren Bosse Larsson. En teknisk och passningsskicklig. Men Anders Linderoth såg alltid vad han skulle göra - och gjorde tvärtom. Juni 1976 i Helsingfors drev Anders Linderoth in mot det finska straffområdet. Alla - inklusive det finska försvaret trodde han skulle passa Roland Sandberg. Istället gjorde Anders Linderoth sitt första landslagsmål. Öster värvade honom Helsingborg och Olympique Marseille köpte över honom från Öster.
   I Marseille hade han en otacksam uppgift och jämfördes med tidigare svenska storheter som "Säffle" Andersson och framförallt Roger Magnusson.
   Som bäst blev det en fjärdeplacering i franska ligan och en semifinal i cupen. Anders Linderoth återvände tre säsonger till Sverige - men inte som alla trodde till Öster - utan uppstickarlaget Mjällby som gjort en blixtraid till Marseille. Laget fick dock aldrig någon större nytta av den 40-faldige landslagsmannen. En svår knäskada hindrade honom från en seriös comeback och 1981 lade han av definitivt och satsade på tränarrollen.