Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
GULDBOLLEN
  

1990: Tomas Brolin,
IFK Norrköping/Parma

Tomas Brolin.
Foto: DENNY CALVO
Första omgången av allsvenskan. Norrköping ledde med 3-0 hemma på mot Göteborg i halvtid. Det var då 20-åringen från Finlo klev fram och tog över showen. På 16 minuter gjorde han ytterligare tre mål för Norrköping och Göteborgs förödmjukelse var total. ”Jag har aldrig sett något liknande i en premiär,” sa Olle Nordin efter matchen. Men det var bara början.
   Landslagsdebuten mot Wales blev ännu ett skådespel signerat Tomas Brolin. Efter 25 minuter hade han gjort två mål bakom Neville Southall i Wales. Landslaget hade äntligen hittat den målskytt man sökt och hela svenska folket hade hittat lilla Finflo på kartan.
   VM i Italien blev ett enda stort fiasko för Sverige - om det inte varit för Tomas Brolin. Han vände in och ut på det brasilianska försvaret och målet han gjorde var enn prestation i absoluta världsklass. Italienska Parma fick också ögonen på honom och skrev ett treårskontrakt med honom efter VM. Där gjorde han snabbt tre mål - alla på nick och laget blev den stora överraskningen i italienska ligan.
   När Guldbollen-juryn skulle sammanträda var valet ovanligt lätt: Tomas Brolin.