Westernridningens grenar
I westernridning kan man tävla i många olika grenar, allt efter behag och vad man själv och hästen passar till, det är bara att välja och vraka!
  I Pleasure visar alla tävlande upp sig samtidigt på arenan. Man visar upp sin häst, hur den är att rida och hur lydig och smidig den är. Domaren talar om när alla ska byta gångart eller varv. Pleasure betyder nöje, och det är precis det den här grenen handlar om, det ska vara ett nöje att rida just din häst.
  I Western Horsemanship är det istället ryttaren som bedöms. Här måste man sitta bra - i lodrät sits - hålla händerna på rätt ställe, ge hästen rätt hjälper och korrigera den på ett riktigt sätt. Man rider både ett individuellt mönster och runt arenan tillsammans med de andra ryttarna.
  I Western Riding rider man ett mönster som finns i regelboken. För nybörjare finns det enkla mönster utan galoppombyten, men annars är det viktiga i den här grenen att man ska visa upp en lydig häst som gör smidiga och fina serpentiner med byten i, och i övrigt också klarar mönstret på ett väluppfostrat sätt i rätt form. En western riding häst är faktiskt en dressyrhäst, precis som de hästar måste vara som ska ridas i nästa gren också.
  Reining är ett dressyrmönster i galopp kan man säga. Man ska rida ett mönster ur regelboken, och det innehåller olika stora och snabba volter i galopp, sliding stop, spin och rollback. Man kan tro att det bara ska gå så fort som möjligt, och det är naturligtvis helt fel - här är det kontroll som gäller! Regelboken uttrycker väldigt klart att hästen ska vara fullständigt under kontroll i varje moment.
  Trail är hindergrenen, fast utan hopp. Här gäller det att rida en bana på det vis som domaren har angett i sin banskiss. Här kan det bli fråga om riktigt trixiga hinder som kräver mycket lydnad,kontroll och samspel mellan dig och din häst.
  Versatile Horse betyder allsidig häst, och det visar man verkligen upp här, den här grenen är en blandning av grenarna pleasure, western riding, reining och trail. Det finns ett mönster, och det rider var och en, det här är en svår dressyrgren som rids av de bästa ryttarna.
  Boskapsgrenarna Cutting och Working Cowhorse är så nära det ursprungliga boskapsarbetet man kan komma. I cutting ska hästen själv se till att en utskiljd kalv inte smiter tillbaka till sin flock och i cowhorse ska ryttaren valla kalven i ett speciellt mönster. De här båda grenarna kräver väldigt mycket kunskap och träning, inte bara träning på att rida, utan faktiskt även på att förstå sig på kor.
  Lassogrenarna Dummy Roping och Dummy Stopping är inte heller så enkla, fast här gäller det att inte trassla in sig i ett lasso! I Sverige kastar vi inte lasso på djur, utan vi har en låtsaskalv som dras efter en bil eller motorcykel. Det är den som kallas dummy.
  I Barrel Race och Pole Bending gäller det att snabbast ta sig genom en bana av tunnor eller pinnar, som slalom ungefär. Det går väldigt fort, och de hästar som gör detta brukar verkligen tycka att det är jättekul. Men det gäller att de inte är för laddade, för då kan det gå så fort att det blir svårt att styra dem, och då förlorar man obönhörligt. En mjuk och styrbar häst är viktigast här.
  Alla tävlingsgrenar är beskrivna i tävlingsreglementet. Vi har internationella tävlingar: A-shower, nationella: B-shower, inbjudnings- och klubbtävlingar: C-shower, och små träningstävlingar: D-shower.
  Det finns tävlingar som passar alla, nybörjare kan också vara med och tävla!Gå in på WRAS hemsida och ta reda på var din närmaste klubb finns!
Lena Lilliér